Osnovna škola Martijanec

                e-Škola Međunarodna Eko-škola  

Naslovnica
O nama
Djelatnici
Razredi
Događanja
Aktivnosti
Učenička zadruga
Školski list
Dokumenti
Projekti
Općina Martijanec
Foto galerija

 

Događanja u našoj školi

Učenička zadruga „Jabuka“ dobila priznanje za Najproizvod na 31. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske (11.10.2019.)

U Vinkovcima je od 8. do  11. listopada održana 31. smotra učeničkih zadruga. Nakon osvojenog drugog mjesta na Županijskoj smotri učeničkih zadruga, održanoj u Ludbregu u svibnju ove godine, Učenička zadruga „Jabuka“   Osnovne škole Martijanec plasirala se na Državnu smotru učeničkih zadruga. Na smotri u Vinkovcima sudjelovale su 72 učeničke zadruge iz Hrvatske i 4 iz inozemstva. Voditeljica UZ „Jabuka“ Sabina Lončarić i voditeljica sekcije Anita Pretković te učenice Lana Jagušić i Lorena Kolarić  prezentirale su  rad zadruge i škole. Prepoznatljivim pletenim košarama od vrbe, drvenim vješalicama i jastucima za vrat uredile su svoj prodajno-izložbeni stol i ponosno istaknule proizvode školske zadruge. Najboljim proizvodima državno povjerenstvo dodjeljuje priznanje. Ove godine dodijeljeno je 14 priznanja za najproizvod. Među najproizvodima izabran je i proizvod UZ „Jabuka“ - jastuk za vrat.

 

             

                                        Slika 1. Predstavnici naše škole na Državnoj smotri Učeničkih zadruga u Vinkovcima                 Slika 2. Najproizvod - Jastuk za vrat


DAN OŠ MARTIJANEC (5.6.2019.)

oš martijanec je u srijedu 5.6.2019. proslavila svoj dan, a uz Dan škole upriličena je i proslava povodom dobivanje statusa "Zlatne eko-škole". Učenici predmetne nastave izveli su prigodni svečani program, a organizirano je natjecanje učenika u recikliranju i razvrstavanju otpada te su održane i brojne radionice na temu ekologije i razvrstavanja otpada. Dobivanjem statusa Zlatne eko-škole, OŠ Martijanec je postala i jedna od 15 škola s takvim statusom u Hrvatskoj. Svečanosti je uz brojne goste nazočio i dožupan Varaždinske županije Tomislav Paljak. Kako je sve izgledalo pogledajte na slikama.

 

               


 UZ „JABUKA“ osvojila 2. mjesto na Županijskoj smotri zadruga (17.5.2019.)
Srednja škola Ludbreg bila je domaćin 23. Smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije koja se održala 17.svibnja 2019. u Ludbregu. Svečanost otvorenja smotre, a ujedno i svečana sjednica povodom Dana škole održana je u 10 sati u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”.
Nakon svečanosti započelo je razgledavanje i ocjenjivanje izložbenih prostora učeničkih zadruga Varaždinske županije. Na smotri je sudjelovalo 28 učeničkih zadruga koje su svoje rukotvorine izložile u parku dvorca Batthyany, odnosno ispred Srednje škole Ludbreg. Učeničku zadrugu „Jabuka“ predstavile su učenice/zadrugarke Lana Jagušić (6.b) i Lorena Kolarić (7.b), a prikaz praktičnog rada izrada korpe od vrbove šibe demonstrrirala je Dora Bedeković (7.b) uz voditeljicu školske zadruge uč. Sabinu Lončarić i voditeljicu sekcije Mali kreativci uč. Anitu Pretković. UZ „Jabuka“ osvojila je izvrsno 2. mjesto sa ukupno 47 bodova od maksimalnih 50 i plasirala se za Državnu smotru učeničkih zadruga. Prvo mjesto sa maksimalnih 50 bodova osvojile su UZ „Jurek“ iz Svetog Đurđa i UZ „Domček“ iz Varaždina. Uz Srednju školu Ludbreg organizator manifestacije je Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije i Podružnica HUUZ-a Varaždinske županije.

 

  

                                                         Slika 1. Proizvodi naše učeničke zadruge                                                Slika 2. Izložbeni štand UZ Jabuke


OŠ Martijanec osvojila prvo mjesto na eko kvizu "Ne dvoji nego smeće odvoji" (6.5.2019.)
U reciklažnom centru GPK Prekom održan je tradicionalni 5. po redu Eko kviz o gospodarenju otpadom za učenike sedmih razreda. Na ovogodišnjem kvizu sudjelovalo je 13 osnovnih škola.
Ove godine eko kviz je dio projekta "Ne dvoji nego smeće odvoji", a za svaku školu koja sudjeluje osigurano je tisuću kuna za nadoknadu troškova prijevoza i sudjelovanja u kvizu.
Kviz se sastojao od dva dijela, pismenog te praktičnog dijela u kojem se mjerila brzina i točnost u razvrstavanju otpada. Ekipe su naime, dobile po hrpu otpada kojeg je trebalo što brže i točnije razvrstati u predviđene namjenske posude. Najuspješnijima su bile osigurane vrijedne nagrade.
Naša škola je osvojila 1. nagradu, LED TV LG dijagonale 55''/139 cm, u sastavu Dora Bedeković, Lovro Novak i Luka Crnković (svi učenici 7. razreda). Nagrade su uručili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i direktor GKP PRE-KOM Prelog Siniša Radiković. Čestitke učenicima na ostvarenom uspjehu.

 

  
            Slika 1. Tko će prije razvrstati otpad na pravilan način?                                                   Slika 2. Luka, Lovro i Dora prilikom uručenja priznanja i glavne nagrade


PLESOM DO SREĆE (5.5.2019.)
KUD „Anka Ošpuh“ je, u sklopu manifestacije Flora Centrum Mundi 2019., obilježio Svjetski dan plesa. Program “Plesom do sreće” održan je u Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u Ludbregu 5.svibnja. Veselom i rasplesanom društvu pridružile su se plesne skupine naše škole razredne i predmetne nastave s voditeljicama Anitom Pretković i Spomenkom Struški.
Osim plesača OŠ Martijanec bile su tu i plesne skupine iz Varaždina, ludbreških dječjih vrtića, udruge „Ludbreško sunce“ i sve plesne skupine ludbreškog KUD-a.

 


ODRŽAN 3. SAJAM UČENIČKIH ZADRUGA (3.5.2019.)
Dana 3.5.2019. održan je, u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin, 3. Sajam Učeničkih zadruga na kojem je svoje radove predstavilo 10 Učeničkih zadruga, od čega 5 osnovnoškolskih i 5 srednjoškolskih. Tema sajma bila je "Inovativni proizvodi za dobrobit njegovanja baštine zavičaja".
Našu UZ „Jabuka“ predstavile su učenice Lana Jagušić (6.r) i Lorena Kolarić (7.r) s voditeljicama Sabinom Lončarić i Anitom Pretković. UZ „Jabuka“ osvojila je Priznanje za najinovativniji proizvod - ručno rađene didaktičke igračke od drva, vune i tkanine.
 

    
                               Slika 1. Lana i Lorena na štandu naše UZ                                Slika 2. Priznanje za najinovativniji proizvod


IZVRSNI REZULTATI NA 2. FESTIVALU INFORMATIKE (24.4.2019.)

Varaždinska županija i Centar izvrsnosti iz informatike bili su organizatori drugog po redu Festivala informatike koji se je održao u srijedu 24. travnja u varaždinskoj Prvoj gimnaziji, pod nazivom „INFO@FEST“.
Natjecanje učenika osnovnih škola održavalo se iz Osnova informatike i programiranja, a učenici srednjih škola natjecali su se u programiranju. Svoje sudjelovanje na ovogodišnjem Festivalu prijavilo je 200 učenika, među kojima je bilo i 14 učenika naše škole. Oni su pod vodstvom svog mentora i učitelja informatike Dragana Lukića i ove godine ostvarili izvrsne rezultate. U ekipnom dijelu natjecanja, tim UltraBOOST II (Ana Kos, 5.r., Marin Matulić, 6.r., Lovro Novak, 7.r. i Dario Kolman, 8.r.) osvojio je 1. mjesto, a tim UltraBOOST I (Tara Šantavec, 5.r., Ema Bajkovac, 6.r., Luka Crnković, 7.r. i Matija Lovrenčić, 8.r.) osvojio je 3. mjesto. I u pojedinačnom dijelu naši učenici su bili sjajni. Najuspješniji je bio učenik 8. razreda Dario Kolman koji je osvojio 1. mjesto među učenicima 8. razreda. Druga mjesta su u svojim dobnim skupinama osvojili učenici Matija Lovrenčić, 8.r., Lovro Novak, 7.r., Luka Crnković, 7.r., Ana Kos, 5.r. i Tara Šanatavec, 5.r., a 3. mjesto su osvojili učenici 6. razreda Marin Matulić. i Ema Bajkovac. Rezultati ekipnog i pojedinačnog dijela natjecanja možete vidjeti klikom na pripadajuće poveznice (rezultati ekipno, rezultati pojedinačno). Najuspješnijim učenicima uručene su i prigodne nagrade.
Osim natjecateljskog dijela za učenike su organizirane brojne radionice: mBot Bijeg iz labirinta, Ozobot, Arduino, Web 2.0 alati, Zabavno programiranje, Napredno programiranje uz Microbit, a sudionici Festivala imali su priliku upoznati se predstavljanjem radionica kao što su 3D modeliranje, virtualna i proširena stvarnost te 3D print i uvod u robotiku.

 

          
               Slika 1.                        Slika 2.                               Slika 3.                            Slika 4                              Slika 5.                        Slika 6.

Slika 1. S otvaranja ovogodišnjeg Info@festa

Slika 2. i 3. Učenici su zaokupljeni rješavanjem zadataka

Slika 4. Svi učenici naše škole na ovogodišnjem Info@festu

Slika 5. Trećeplasirana ekipa UltraBOOST I

Slika 6. Prvoplasirana ekipa UltraBOOST II


SPORTSKI USPJESI UČENIKA OŠ MARTIJANEC (17.3., 18.3., 15.4., 17.4. 2019.)

U Varaždinu je 15. i 17. travnja održano županijsko natjecanje iz atletike. Učenici su u kategorijama osmih i šestih razreda osvojili ekipno 4. mjesto. Najbolje rezultate postigli su Matija Kučej (1. mjesto u skoku u vis - 162 cm) i Patrik Horvat (1. mjesto u bacanju kugle - 12,33 m) u kategoriji osmih te Jakov Gložinić (1. mjesto u skoku u dalj - 4,67 m) u kategoriji šestih razreda.
U Varaždinu je 18. ožujka održano županijsko natjecanje u krosu. Učenice su u kategorijama šestih i osmih razreda osvojile ekipno 10. i 7. mjesto, a učenici 4. i 7. mjesto. Matija Kučej je osvojio 1. mjesto u kategoriji osmih razreda.
U Ludbregu je 17. ožujka održana dječja utrka „Centrum Mundi“, na kojoj je sudjelovalo dvadesetak učenica i učenika OŠ Martijanec. Kod učenica najbolje su bile Marta Besek (2. mjesto) u kategoriji 8. razreda i Tena Henec (2. mjesto) u kategoriji 6. razreda te kod učenika David Cindori (1. mjesto) u kategoriji 6. razreda te pobjednik utrke Matija Kučej.

 

 
Slika 1. Natjecanje - atletika                                                          Slika 2. Natjecanje - kros


NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE (19.3.-22.3.2019.)

Učenik 7.a razreda Luka Crnković natjecao se na Državnom natjecanju iz informatike, koje se održavalo u Primoštenu od 19.3. do 22.3. 2019. godine, nastavljajujći tako tradiciju izvrsnih rezultata učenika naše škole na natjecanjima iz informatike. On se natjecao u kategoriji "Osnove informatike" i u jakoj je konkrenciji osvojio izvrsno 7. mjesto (rezultati). Od 6971 učenika koji su sudjelovali na školskoj razini natjecanja na državnu razinu pozvana su 172 učenika, a Luka se kao školski i županijski prvak uspio plasirati među 9 najboljih u državi u kategoriji Osnove informatike za 7. razred. Natjecanje se odvija u kategorijama Logo, Primjena algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera. U odnosu na prethodne godine uvedena je nova kategorija digitalne kompetencije za učenike petih i šestih razreda kojima je od ove školske godine informatika obavezan predmet. Luka je Primoštenu, u pratnji svog mentora i učitelja informatike Dragana Lukića, dostojno predstavljao našu školu te mu čestitamo na ostavrenom rezultatu.

 

           
               Slika 1.                        Slika 2.                                 Slika 3.                           Slika 4.             

Slika 1. Spreman za početak natjecanja

Slika 2. Luka s svojim učiteljem neposredno prije natjecanja

Slika 3. Ekipa Varaždinske županije za osnovne škole na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike  (uz našu školu županiju su predstavljale i VI. OŠ iz Varaždina te OŠ Breznički Hum)

Slika 4. Zajednička fotografija učenika i mentora iz Varaždinske županije koji su nazočili ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike (OŠ i SŠ)


AKTIVNI SPORTAŠI (12.2. i 12.3.2019.)

Učenici naše škole vrlo su aktivni i imaju često razna natjecanja. Tako je 12. veljače održano je županijsko natjecanje u badmintonu, a 12. ožujka županijsko natjecanje u odbojci.

BADMINTON - OŠ Maruševec

Dana 12.2.2019. održano je županijsko natjecanje u badmintonu. Djevojčice (Marta Besek, Sandra Besek, Petra Kolmanić i Erika Talan) su osvojile ekipno 2., a dječaci (Jakov Gložinić , Matija Valdec, Ivan Peljušić i Sebastijan Vuk) 5. mjesto.

ODBOJKA - Arena Varaždin

Dana 12.3.2019.dječaci (Jakov Gložinić, David Kelin, Ivan Draganić, David Cindori, Matija Valdec, Dino Blažin, Matija Valjak, Antonio Šantavec, Stjepan Stunjek, Matej Dolovski i Fran Kučej) su se pobjedom nad ekipom OŠ Visoko plasirali na županijsko natjecanje iz odbojke i osvojili 2. mjesto.

 

         
Slika 1. Na natjecanju u badmintonu                                                                  Slika 2. Natjecanje u odbojci


UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA "ENERGETSKA OBNOVA ZGRADE OŠ MARTIJANEC (28.2.2019.)

Dana 28.02.2019. održana je uvodna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Osnovne škole Martijanec, na adresi Školska 3, 42232 Martijanec, Općina Martijanec“
Projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Martijanec, na adresi Školska 3, 42232 Martijanec, Općina Martijanec“,KK.04.2.1.04.0032 odobren je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pod referentnim brojem: KK.04.2.1.04.
Ukupna vrijednost projekta, iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, je 6.904.051,17 kuna, od čega bespovratna sredstva EFRR-a iznose 3.082.741,00 kuna što predstavlja 44,7% ukupno prihvatljivih troškova projekta. Nakon provedbe postupka javne nabave za radove, ukupna vrijednost projekta iznosi 7.866.967,39 kuna, čime je porastao i udio vlastitog sufinanciranja projekta od strane osnivača Škole, Varaždinske županije, na iznos od 4.784.226,39 kuna, a od toga će Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) osigurati iznos od 1.475.545,60 HRK. U tijeku je izvođenje radova. Planirano trajanje projekta je 26 mjeseci, od 23.10.2017. do 23.12.2019. godine.

 

       


Projektom će se provesti aktivnosti energetske obnove te horizontalne aktivnosti, a koje uključuju:
Toplinsku izolaciju vanjskih zidova, stropa prema tavanu, ravnog krova i poda tavana,
• Izvedbu izolacijskih krovnih panela na dvorani i školi,
• Zamjenu vanjske stolarije,
• Zamjenu postojećih rasvjetnih tijela,
• Zamjenu postojećeg sustava pripreme potrošne tople vode,
• Ugradnju termostatskih ventila,
• Zamjenu kotla,
• Uvođenje sustava prozračivanja u učionice i dvoranu,
• Izgradnju dizala te prilagodbu WC-a u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti (NN78/2013).
Energetskom obnovom zgrade Osnovne škole Martijanec, u sklopu ovog projekta, projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje na godišnjoj razini od 66,62% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe energetske obnove. Isto tako, nakon provedbe projekta doći će do smanjenja emisija CO2 za 52,48% te uštede primarne toplinske energije za 51,89% S ciljem da se podigne svijest korisnika zgrade te javnosti o dodijeljenoj pomoći Europske unije za provedbu projekta i važnosti ulaganja u energetsku obnovu, uzimajući u obzir rezultate koje će projekt ostvariti, provest će se projektne aktivnosti promocije i vidljivosti. Prezentacija uvodne konferencije.


 

NOVI BROJ ŠKOLSKOG LISTA "ZLATNA JABUKA" (5.2.2019.)

 

Već sedamnaestu godinu za redom Zlatna jabuka je simbol učenja i igre. Naši vrijedni novinari su i ove godine imali pune ruke posla, zasukali su rukave i krenuli u akciju. Potrudili su se popratiti najzanimljivije događaje fotografijama i tekstom. Zato nas evo i ove godine s mnoštvom neiscrpnih, korisnih, zabavnih i kreativnih tema. U ovom broju Zlatne jabuke saznat ćete što je zapravo Svemir, opasnosti koje vrebaju iz Svemira i tko su bili prvi putnici u Svemir i sl. Donosimo vam i najvažnije savjete za lakše učenje, izvijestit ćemo vas o terenskim nastavama, učeničkim smotrama, natjecanjima, izletima i o još mnogo toga. Iznenadit ćemo vas pustolovinama iz života učenika, učitelja te djelatnika naše škole. Jeste li spremni za novo putovanje?! Ako smo vas imalo zainteresirali za nastavak uzbudljivog putovanja kroz naš časopis, udobno se smjestite, zavežite pojaseve i polijećemo.
Sretan put!

 

 


VEČER MATEMATIKE U oš MARTIJANEC (6.12.2018.)

Večer matematike obilježili smo i u našoj školi se 6. prosinca 2018. s početkom u 18 sati. Sudjelovali su učenici prvih, drugih i trećih razreda škole. Na večeri matematike u našoj školi ove godine bilo je ukupno 99 sudionika (učenika, članova obitelji i učiteljica). Kroz skup interaktivnih radionica učenici su se zajedno sa svojim članovima obitelji zabavili rješavajući matematiku. Cilj Večeri matematike je popularizacija matematike kroz zabavne aktivnosti, a organizira ju Hrvatsko matematičko društvo (HMD).

 

     


SVETI NIKOLA U OŠ MARTIJANEC
Sveti Nikola je, 5.12.2018., posjetio i djecu općine Martijanec. Djeca su dočekala sv. Nikolu u školskoj sportskoj dvorani naše škole gdje su dobili poklone. Učenici razredne nastave pripremili su priredbu, u kojoj su sudjelovali polaznici Njemačke pričaonice, Mali zbor, Dramsko-recitatorska i Plesna grupa, te polaznici predškole.

 

 


Ludance - Ludbreg pleše (24.11.2018.)

U organizaciji Plesne skupine 'Crazy Hill' koja djeluje u sklopu KUD-a 'Anka Ošpuh' u subotu, 24. studenoga 2018., u sportskoj dvorani u Ludbregu održalo se peto izdanje plesnog festivala 'Ludance - Ludbreg pleše'. Mlađi i stariji članovi plesnih skupina naše škole i ove godine su se odazvali i zabavljali u Ludbregu.  Osim naše školske plesne skupine još su sudjelovali plesne grupe iz Ludbrega, Ivanca, Novog Marofa, Varaždina, Čakovca, Koprivnice i Ludbreške mažoretkinje.
„LUDANCE - Ludbreg pleše“, je projekt kojem je cilj promicanje i promoviranje različitih plesnih izričaja, druženja, prijateljstva u Ludbregu. Svrha i poruka ovog druženja bilo bi spajanje različitih plesnih izričaja, spajanje plesnih skupina, promoviranje svojeg rada i promicanje plesa i pokreta kao sportske rekreacije, kao dobrog načina druženja među djecom, kao igru i užitak.

Kako je bilo te subote na LUDANCE-u pogledajte na slikama dolje.
 

        


NATJECANJE "DABAR 2018." - ZLATNI "DABROVI" U oš mARTIJANEC (12./13.11.2018.)


I ove godine učenici naše škole su se u velikom broju prijavili na međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja DABAR.
Natjecanje je održano na CARNet-ovom sustavu Loomen, a ove je godine sudjelovao rekordan broj učenika (22.887 učenika). Na natjecanju je sudjelovalo i 27 učenika od 1. do 8. razreda naše škole, a najuspješniji su bili Luka Crnković (7.a) i Tara Šantavec (5.a), koji su se plasirali među 10% najuspješnijih i tako osvojili diplomu Zlatnog Dabra. Luka je bio 9. u svojoj kategoriji MegaDabar, a Tara 23. u kategoriji KiloDabar. Sve rezultate pogledajte klikom na ovu poveznicu.
Natjecanje se inače organizira u 4 kategorije: MikroDabar (1. i 2. razred OŠ), MiliDabar (3. i 4. razred OŠ), KiloDabar (5. i 6 razred OŠ), MegaDabar (7. i 8. razred OŠ). Organizator natjecanja Dabar za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih logičkih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

 


 

zapažen nastup naših sportaša na 40. međunarodnoj atletskoj utrci grada Koprivnice (11.11.2018.)

U nedjelju, 11.11.2018. je održana „40. međunarodna atletska utrka grada Koprivnice“. Oko tisuću prijavljenih natjecatelja podijeljenih u 16 kategorija, od predškolskog uzrasta do veteranki i veterana istrčali su svoje dužine. Start i cilj utrke bili su na Zrinskom trgu, a staze utrka prolazile su gradskim ulicama, trgovima i parkom.

Sudjelovalo je i dvadesetak učenica i učenika OŠ Martijanec. Najbolje rezultate postigli su učenici Stjepan Stunjek (1. mjesto) i Ivan Parabić (9. mjesto) u kategoriji 2008. i mlađi, David Kelin (3. mjesto) i David Cindori (6. mjesto) u kategoriji 2006. i mlađi te Matija Kučej (3. mjesto) u kategoriji 2004. i mlađi, a od učenica, najbolje plasirana bila je Ilina Ivanuša (15. mjesto) u kategoriji 2004. i mlađe.

 

 


Posjet zajednici Cenacolo u Varaždinu (26.10.2018.)
U petak, 26.listopada, naši sedmaši u pratnji svojih razrednica Danijele i Dubravke i učiteljice Struški uputili su se u posjet zajednici Cenacolo u Varaždin. Zajednica je to bivših ovisnika (bilo o drogi, alkoholu, kocki…) ali otvorena je i za sve koji traže svoj put, zajedništvo s Bogom, koji traže sebe. Svaki može doći k njima, kako kažu „na iskustvo“ i vidjeti kako je to živjeti u jednoj takvoj zajednici i imati drugačiji način života.
Po dolasku u kuću zajednice u Varaždinu, najprije smo poslušali svjedočanstva dvojice mladića. Govorili su kako su došli do doticaja s drogom i do samoga dna života, te kako su u zajednici otkrili samoga Boga, a zapravo ga nisu ni tražili. Vidjeli su da im je zapravo On jedina slamka spasa iz pakla droge. Mnogi od nas bili su dirnuti njihovim svjedočanstvima i iskrenošću srca. Mladići koji su svjedočili savjetovali su nam slušamo i poštujemo roditelje jer oni nam ne žele zlo, već dobro i da Boga stavimo na prvo mjesto u svom životu. Nakon svjedočanstava krenuo je obilazak kuće: štala, kokošinjac, vrt, košarkaško i nogometno igralište… Bili smo dirnuti jednostavnošću života u ovoj zajednici, radošću koja je sjala iz njihovih lica, a sve to postižu molitvom, razgovorom, zajedništvom, bez mobitela i interneta.

  


Zaključivši kako smo sretni što sve imamo, dirnuti njihovom otvorenošću srca i iskrenošću te spremnošću za promjenom života, ali i sami preispitujući svoj život i svoje odluke, uputili smo se vlakom u Martijanec. Neki su i donijeli odluke da će poboljšati svoj odnos prema roditeljima.


 

PRVI IZLET PLANINARSKE DRUŽINE (22.10.2018.)
U našoj je školi ove školske godine osnovana Planinarska družina. Cilj je uključivanje učenika u planinarske aktivnosti, boravak na svježem zraku, kretanje, druženje s učenicima različite dobi, uživanje u prirodi i druženju te usvajanje brojnih planinarskih tema. Svi su učenici članovi planinarskog društva „MIV“ Varaždin, koje i organizira izlete. U društvo se mogu uključiti i članovi obitelji učenika i prijatelji. Ove smo se subote (20.10.2018.)zajedno s OŠ Šemovec tako uputili u Skrad, na izletište Zeleni vir i u kanjon Vražji prolaz. Uzbuđenja tijekom planinarenja nije nedostajalo, a vrhunac izleta bio je posjet špilji Muževa hiža. Radosni i puni dojmova vratili smo se kući u večernjim satima.

 

     


Aktivni i uspješni spoRtaši naše škole (4./16.9.2018.)

Učenici/sportaši naše škole pod vodstvom svog učitelja TZK-a Davora Vuka bilježe zapažene rezultate i ove školske godine.

FINALE ERSTE PLAVE LIGE U ZAGREBU – 4. 9. 2018.
Pobjedom osmoškolaca zagrebačke regije završila je ovogodišnja Erste Plava liga, atletsko natjecanja u kojem je ove godine sudjelovalo 3292 učenica i učenika hrvatskih škola. Nakon kvalifikacija u Makarskoj, Zagrebu, Zadru, Osijeku, Puli i Rijeci 400 najboljih izborilo je nastup na finalu u Zagrebu, u uvodu 68. Hanžekovićevog memorijala. Zagrepčani su u finalu ostvarili čak 13 pobjeda i s 599 bodova pobijedili ispred Osječana (501) i Riječana (475) koji su imali po osam prvih mjesta. Erste Plava liga - jedinstvena je dječja atletska liga učenica i učenika od 3. do 6. razreda hrvatskih osnovnih škola, koju već šestu godinu zaredom organizira atletski klub Pro Sport u suradnji s Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Erste Plavim mirovinskim fondovima. Do sada je u Ligi sudjelovalo 22 571 učenica i učenika.
Za ekipu zagrebačke regije sudjelovalo je četvero učenika iz OŠ Martijanec u sljedećim disciplinama:Stjepan Stunjek - 4. razred – skok u dalj (5. mjesto) i trčanje 60 m (6. mjesto), David Kelin - 6. razred – bacanje kugle (4. mjesto), Sebastijan Vuk - 7. razred – bacanje kugle (5. mjesto), Ivan Peljušić - 7. razred – skok u vis (prekinuto zbog loših vremenskih uvjeta).

  
Slika 1. Finale Erste plave lige                                                  Slika 2. 24. JOMA Varaždinski polumaraton

24. JOMA Varaždinski polumaraton – 16.9.2018.
U nedjelju se u organizaciji Trkačkog kluba Marathon 95 iz Varaždina održala međunarodna cestovna utrka „24. Joma Varaždinski polumaraton“ sa startom i ciljem na Kapucinskom trgu.U utrci mlađe djece - 500 m - dječaci 10-11 g. sudjelovali su: Stjepan Stunjek (3. mjesto), Ivan Parabić (7. mjesto) i Matej Dolovski (8. mjesto). U utrci starije djece - 1000 m - dječaci 14-15 g. sudjelovali su: Matija Kučej (1. mjesto) i Dario Kolman (2. mjesto).


Tjedan cjeloživotnog učenja (3./9.10.2018.)
U Osnovnoj školi Martijanec ove je godine obilježen Tjedan cjeloživotnog učenja nizom radionica i predavanja kako za učenike tako i za učitelje te zainteresiranu javnost.
Tijekom Međunarodnog tjedna Svemira učitelj Fizike Boris Tonc organizirao je Astronomsku večer. U parku kraj škole skupilo se šezdesetak osnovnoškolaca, srednjoškolaca, roditelja, susjeda, prijatelja koji su promatrali zvijezde, ali i prisustvovali kratkom predavanju o različitim zviježđima.


Za učitelje, roditelje te ostale zainteresirane 3. listopada održano je predavanje na temu „Ovisnost o igrama na sreću“. Gošća je bila Ana Rakić, mag. paed. soc. iz Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ u Zagrebu. Profesorica Rakić radi u Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju. Osim liječenjem i tretmanom ovisnika, bavi se i prevencijom kockanja kod mladih.
Dana 9. listopada učitelj Boris Tonc održao je radionicu za učitelje „Igrifikacija u nastavi“ kojom je želio učitelje potaknuti da nastavu učine zabavnijom.
Osim predavanja i radionica za učitelje, na Satovima razrednika održane su brojne radionice za učenike.
Nizom predavanja i radionica OŠ Martijanec jedna je u nizu ustanova koje su se ove godine uključile u obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja.

 

 

 

 

 

 

Slika. S predavanja na temu "Ovisnost o igrama na sreću"

 


prva nagrada na Danima kajkavske riječi u Zlataru (29.9.2018.)


U okviru manifestacije Dani kajkavske riječi u Zlataru, u subotu 30. rujna, se održao Zbor malih pjesnika. Mnogi „mali“ pjesnici diljem kajkavske Hrvatske, pod okriljem entuzijazma svojih voditelja, njeguju kajkavsku riječ. Stručni žiri odabrao je za javno izvođenje i tisak u zbirci 51 pjesmu mladih autora iz 41 škole kajkavskog govornog područja. Iz Varaždinske županije nagrađeno je čak 4 učenika. Prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojio je učenik naše škole Dario Kolman, učenik 8. razreda, za pjesmu Životi, a voditeljica mu je bila Spomenka Struški, učiteljica hrvatskog jezika.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Gledaj Svemir teleskopom (19.9.2018.)
U srijedu 19. rujna navečer kraj parka OŠ Martijanec organizirano je promatranje nebeskih tijela. Učenici, roditelji, braća, sestre, djedovi, bake i svi ostali zainteresirani skupili su se na poziv učitelja Fizike Borisa Tonca koji je donio teleskop i omogućio nesvakidašnje iskustvo.

Okupljeni su prvo promatrali nebeska tijela Jupiter, Saturn, Mars i Zemljin prirodni satelit Mjesec, a nakon toga oni zainteresiraniji su i nešto naučili. Među ostalim, saznali su kako najlakše pronaći zvijezdu Sjevernjaču pomoću Velikih Kola, ali i kako razne aplikacije mogu pomoći da se nauči gdje se nalazi koja zvijezda. Tijekom ugodnog druženja sudionici su saznali i gdje se nalazi zvijezda Vega i što je to Ljetni trokut.
Bila je to lijepa astronomska večer u OŠ Martijanec u kojoj je sudjelovalo šezdesetak učenika, njihovih roditelja, sestara, braće i prijatelja. Pokazalo se da postoji veliki interes za astronomijom u tom kraju pa se uskoro planiraju novi slični projekti.

 

 

 

 

 

 

 


ENERGETSKA OBNOVA oš mARTIJANEC - Za dva projekta energetske obnove iz Varaždinske županije više od 7,5 milijuna bespovratnih kuna (18.8.2018.)

Glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja mr.sc. Jelena Zrinski Berger uručila je danas u prostorijama Ministarstva dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Martijanec i zgrade Druge gimnazije Varaždin. Ugovore su preuzele ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak i Ljiljana Hudoletnjak iz Druge gimnazije Varaždin.Ukupna vrijednost projekta energetske obnova zgrade Osnovne škole Martijanec iznosi 6.904.051,17 kuna od čega su 3.082.741,00 kuna bespovratna sredstva. Ušteda energije koja će biti ostvarena ovim projektom je 66,62 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije obnove, a ostvarit će se prijelaz iz energetskog razreda E u B.
Energetska obnova zgrade Druge gimnazije Varaždin, ukupne vrijednosti 8.174.001,98 kuna, sufinancira se iznosom od 4.512.078,59 kuna bespovratnih sredstava.

Ušteda energije koja će biti ostvarena projektom je 50,86 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije obnove, a ostvarit će se prijelaz iz energetskog razreda D u C.
Energetska obnova financira se u sklopu Poziva 4c1.4 'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora'. Više informacija o Pozivu 4c1.4 dostupno je ovdje.

 

Više o projektu pročitajte na posebnoj poveznici PROJEKTI.

 

 

 

 


 

 

 

 

 


Izvrsni rezultati naših učenika na Festivalu informatike u Varaždinu (6.4.2018.)
U prostorima Prve gimnazije Varaždin, u petak 6.4.2018., se održao Festival informatike Varaždinske županije pod nazivom 'INFO@FEST' u organizaciji Varaždinske županije i Centra izvrsnosti iz informatike za osnovne škole. Riječ je o prvom takvom festivalu u Varaždinu, a program su osmislili djelatnici Centra izvrsnosti iz informatike. Na ovogodišnjem Festivalu informatike sudjelovalo je čak 225 učenika iz 25 škola Varaždinske županije.
Samo natjecanje na Festivalu se provodi iz programskih jezika Python i Logo, te iz osnova informatike. Radi se o timskom natjecanju tako da su škole prijavile timove koji se sastoje od po jednog učenika iz 5., 6., 7. i 8. razreda. U konkurenciji 15 timova, naši timovi su bili uvjerljivo najbolji te je tako tim UltaBOOST II (u sastavu: Emil Janušić, 5.r; Luka Crnković, 6.r; Dario Kolman, 7.r; Borna Šantavec, 8.r) osvojio 1. mjesto sa 109 bodova, a tim UltraBOOST I (Marin Matulić, 5.r; Lovro Novak, 6.r; Matija Lovrenčić, 7.r; Vitor Pijanec 8.r) je osvojio 2. mjesto sa osvojena 104 boda.
I u pojedinačnoj konkurenciji učenici naše škole su bili na samom vrhu. Prva mjesta su osvojili Luka Crnković (između učenika 6. razreda) te Viktor Pijanec (između učenika 8. razreda). Druga mjesta su osvojili Lovro Novak (6. razred), Dario Kolman (7. razred) i Borna Šantavec (8. razred). Treće mjesto osvojili su Emil Janušić (5. razred) i Matija Lovrenčić (7. razred). Posebno treba pohvaliti Luku Crnkovića koji je jedini među sudionicima Festivala riješio zadatke sa 100%-tnom točnošću. Sve rezultate Festivala informatike možete pogledati klikom na ovu poveznicu.
Osim natjecateljskog dijela na Info@festu se održao i niz zanimljivih radionica na kojima su učenici stjecali nova znanja i naučili nešto novo: Ozobot – programiranje robota uz pomoć boja, mBot radionica – Od starta do cilja, Zabavno programiranje u Pythonu, Radionica microbit. Na spomenute radionice se prijavilo i 17 učenika od 4. do 8. razreda naše škole. Također tijekom cijelog dana održavale su se prezentacije radova učenika polaznika Centra izvrsnosti iz informatike, prezentacija projekta Rano učenje informatike od 1. do 4. razreda OŠ, te nagradni kviz za sve učenike posjetitelje.
Čestitke svim našim učenicima - informatičarima i njihovom učitelju informatike na ostvarenim izvrsnim rezultatima.

 


           Slika 1.                        Slika 2.                       Slika 3.                        Slika 4.                        Slika 5.

Slika 1. i 2. Viktor i Luka primaju nagradu za osvojena prva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji. Nagrade je uručio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek.

Slika 3. Tim UltraBOOST II prima nagrade za osvojeno 1. mjesto u ekipnom natjecanju.

Slika 4. Pobjednički tim sa svojim učiteljem informatike

Slika 5. Zajednička fotografija svih učenika naše škole koji su sudjelovli na Info@festu.


DAN OČEVA (19.3.2018.)

Na dan svetog Josipa, 19. ožujka, u Osnovnoj školi Martijanec obilježen je Dan očeva. Učenici su u suradnji s učiteljima svoje tate pozvali na kratko, ali zabavno druženje.

Za početak je za očeve u holu škole pripremljen kratki prigodni program - nekoliko recitacija te pričica o važnosti tate u životu svakog djeteta, a zatim je druženje nastavljeno u školskoj dvorani. Tamo su ih čekale sportske igre koje su igrali sa svojom djecom.

Svaka paralelka je za svoje tate odabrala jednu igru. Tako su se petaši i njihovi tate zabavljali u igri gumi-gumi, šestaši su odmjerili snage u graničarima, sedmaši su igrali crnu kraljicu, dok su već ozbiljniji osmaši igrali mlin. Na kraju su se svi okušali u odbojci. Važno je napomenuti da na kraju uopće nije bilo bitno tko je pobijedio jer su se svi osjećali kao pobjednici. Najvažnije je da su se svi dobro zabavili, kako djeca tako i tate. Barem dio onoga kako je to sve izgledalo pogledajte na slikama dolje.

 

          


NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE (13.-16.3.2018.)
Učenik 8.a razreda Viktor Pijanec se  druge godine za redom uspio plasirati na Državno natjecanje iz informatike koje se i ove godine održavalo u Primoštenu od 13.- 16. ožujka. Tamo se u pratnji svoga mentora, učitelja informatike Dragana Lukića, natjecao u kategoriji Osnove informatike. U konkurenciji od 15 najboljih učenika u državi iz informatike osvojio je vrlo dobro 9. mjesto. Rezultate možete pogledati na ovoj poveznici.
Svakako treba istaknuti i izvrsne rezultate ostalih naših učenika koji su ove godine uspjeli plasirati na Županijskom natjecanju iz informatike. Tako je u kategoriji Osnove informatike, učenik 8.a razreda, Borna Šantavec osvojio 2. mjesto i njemu je nažalost za samo pola boda izmakao plasman na Državno natjecanje. Također, u kategoriji Osnove informatike učenik Matija Lovrenčić (7.b) osvojio je 4. mjesto, a Dario Kolman (7.b) 10. mjesto. Učenik Lovro Novak (6.a) osvojio je 3. mjesto u kategoriji Algoritmi za 6. razred, a učenik Marin Matulić (5.a) 6. mjesto u kategoriji Algoritmi za 5. razred. Sve rezultate sa ovogodišnjeg Županijskog natjecanja iz informatike možete pogledati klikom na ovu poveznicu. Čestitke Viktoru i ostalim učenicima te njihovom učitelju informatike Draganu Lukiću na ostvarenim sjajnim rezultatima.

 

                 
                         Slika 1.                        Slika 2.                    Slika 3.                    

Slika 1. Viktor s svojim učiteljem neposredno prije natjecanja

Slika 2. Mala ali hrabra ekipa Varaždinske županije na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike za osnovne škole (s lijeve strane stoje Marko Hrenić i njegov učitelj informatike Neven Smoljanec iz OŠ Novi Marof)

Slika 3. I bivša učenica naše škole Rea Novak, kojoj je ovo bilo 5. državno natjecanje iz informatike, bila je podrška našem Viktoru


DAN RUŽIČASTIH MAJICA (28.02.2018.)
Iako su nas vremenske prilike i odgoda nastave spriječile da Dan ružičastih majica obilježimo u srijedu 28.02.2018., nismo ga propustili te smo obukli ružičaste majice sljedećeg dana, u četvrtak.
Učenici predmetne nastave cijeli tjedan su sudjelovali na radionicama na kojima su sa stručnom suradnicom pričali o nasilju, što nasilje jest, koje su njegove posljedice te kako pomoći nasilnicima i žrtvama nasilja i zaštiti se, odnosno kako reagirati u situaciji nasilja. Radove koje su učenici izradili na radionicama, izvjesili smo na panoe, a cijeli tjedan prije smo učenike pozivali da taj dan u školu obuku ružičaste majice, čemu su se učenici rado i odazvali. Svi učenici razredne nastave i predškolci, prije početka nastave, otplesali su ples na pjesmu „Život nije siv“ i pritom se dobro zabavili, a sa svojim učiteljicama pričali su što se taj dan obilježava i zašto. Fotografije nastale tijekom tog dana možete pogledati u galeriji.

 

        

 


Županijski LiDraNo (14.2.2018.)

Dana 14. veljače 2018. u OŠ Ljubešćica održana je smotra LiDraNo literarnih, novinarskih i radijskih izraza. Osnovnu školu Martijanec na županijskoj su razini predstavili radovi učenika u sve tri kategorije:
- u kategoriji literarnih radova: Dnevnik malog oraha, učenice Lune Vidović (8.r.)
- u kategoriji novinarskih radova: Praznik u Rimu, učenice Lorene Kolarić (6.r.), te rad Počnimo od sebe, učenice Lune Vidović;
- u kategoriji radijskih izraza: Babina Bilka, urednice: Dora Bedeković i Sabina Crkvenčić (6.r.); Kraj jedne priče, urednice: Martina Vrabec i Vinka Petek (8.r.)
- u kategoriji školskih listova: Zlatna jabuka, urednica Martina Vrabec (8.r.) – list je predložen za državnu smotru
Voditeljica je učiteljica Hrvatskog jezika Danijela Špoljarić.
Smotra dramsko-scenskih nastupa održana je sljedećeg dana, 15. veljače u HNK-u Varaždin s početkom u 9.00 sati. Učenici su se predstavljali u dvije kategorije: u pojedinačnim i skupnim scenskim nastupima. Osnovna škola Martijanec predstavila se skupnim scenskim nastupom – recitalom, pod nazivom To je naš svijet koji je nastao spajanjem stihova više književnika. Ovu dramsko-scensku igru izvelo je šestero učenika od petog do osmog razreda: David Kelin (5.r.), Nikolina Zlatunić i Melanie Bregović (6.r.), Anica Horvat (7.r.) te Luna Vidović i Anica Tarandek (8.r.). Mentorica učenika je Spomenka Struški, učiteljica Hrvatskog jezika.

 

        
                                  Slika. U HNK-u Varaždin                                                                                 Slika. Predstavnici naše škole OŠ Ljubeščica              


Maškare u OŠ Martijanec - Kriv je! (13.2.2018.)
Vragovi, vještice, anđeli, likovi iz crtića, ali i iz ozbiljnijih filmova 13. veljače sastali su se u OŠ Martijanec. Svi su oni prvo sjedili na nastavi, a na kraju „radnoga dana“ su prošetali selom kako bi se pokazali mještanima. Po povratku, u školskom dvorištu ih je dočekao Fašnik. Tu je pročitana optužnica prema kojoj je on kriv za sve nedaće koje su zatekle učenike i zaposlenike Škole. Tako je proglašen krivim za sve loše ocjene, opomene i ukore, zločeste učitelje, ali i roditelje, za nenapisane zadaće, zaboravljenu opremu za TZK, Božić bez snijega, loše frizure, dvosmjensku nastavu, slabu internet vezu te još mnogo toga. Kao što je i red, kažnjen je spaljivanjem. Kako je proteklo spaljivanje pogledajte na fotografijama ispod.

 

               


 

Novi broj Zlatne jabuke (4.2.2018.)

 

Krajem siječnja 2018. godine izašao je novi, 16. po redu, broj našeg školskog lista Zlatna jabuka. Tema broja je zdravlje pa ako vas to muči, donosimo recepte iz narodne medicine, ali i savjete kako da ostanete zdravi jer ipak je bolje spriječiti nego liječiti. U novom broju Zlatne jabuke moći ćete saznati nešto više o društvenim mrežama, teorijama zavjere, natjecanjima i smotrama, putovanjima te što se to sve obilježavalo proteklih godinu dana u OŠ Martijanec, ali i što vas očekuje u novoj godini. Nadamo se da ćete uživati.
Želimo vam ugodno čitanje!

 

 

 

 


OŠ Martijanec bila je domaćin LiDraNa 2018. za ludbreško područje (26.1.2018.)

Osnovna škola Martijanec ugostila je 26. siječnja učenike i mentore iz četiriju osnovnih škola ludbreškog područja (OŠ Ludbreg, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Veliki Bukovec, OŠ Martijanec) te povjerenstvo iz područja Ivanec na međuopćinskoj smotri LiDraNo 2018. Zadatak povjerenstva bio je odabrati najbolje literarne, novinarske i scenske radove koji će škole predstavljati na županijskoj smotri.
Između devetnaest literarnih radova pristiglih na smotru povjerenstvo je odabralo najbolja četiri među kojima je i rad „Dnevnik malog oraha“ Lune Vidović iz 8. razreda.
Od osam samostalnih novinarskih radova povjerenstvo je moglo odabrati tri. Među odabranima su dva rada iz OŠ Martijanec – problemski članak Lune Vidović, učenice 8. razreda pod naslovom „Počnimo od sebe“ i putopisna reportaža „Praznik u Rimu“ Lorene Kolarić, učenice 6. razreda.  Vrijedni učenici OŠ Martijanec ove su godine snimili i dvije radio-emisije koje su predložene za županijsku smotru. Učenice 6. razreda Dora Bedeković i Sabina Crkvenčić uz pomoć svojih prijatelja su snimile radio-igru „Babina Bilka“, dok su učenice 8. razreda Martina Vrabec i Vinka Petek snimile radio-reportažu „Kraj jedne priče“ o školskom voćnjaku. U kategoriji scenskih nastupa OŠ Martijanec se predstavila s četiri pojedinačna i dva skupna nastupa od kojih su se na županijsku smotru plasirali učenici David Kelin, Melanie Bregović, Nikolina Zlatunić, Anica Horvat, Anica Tarandek i Luna Vidović recitalom „To je naš svijet“. Učenike su za LiDrano pripremale učiteljice Hrvatskog jezika Spomenka Struški, Martina Hrkač i Danijela Špoljarić. Čestitamo svim učenicima i želimo im puno uspjeha na županijskoj smotri.

 

      
Sl.1. Ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak otvorila je ovogodišnji LiDraNo                 Sl 2. Anica i Luna su bile voditeljice                                           Sl.3. Detalj sa scenskog nastupa naših učenika


Večer matematike (8.12.2017.)
U našoj je školi, 8.prosinca.2017., po prvi put održana Večer matematike u kojoj su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda, zajedno sa svojim roditeljima. Večer matematike organizira Hrvatsko matematičko društvo u osnovnim i srednjim školama te je u svim prijavljenim školama počela u isto vrijeme u 18:00 sati. Učenici i roditelji su sudjelovali u zabavnim aktivnostima, kroz niz interaktivnih radionica, koje otkrivaju često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike te potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Kako je bilo pogledajte na slikama dolje.

 

  


Sveti Nikola u OŠ Marijanec (5.12.2017.)

U utorak, 5. prosinca 2017., u našoj smo školi kratkom priredbom obilježili blagdan Svetog Nikole. U priredbi su sudjelovala djeca iz vrtića te učenici razredne nastave – plesna grupa, mali zbor, dramsko-literarna grupa te polaznici njemačke pričaonice. Plesnom točkom pridružili su im se i učenici predmetne nastave. Nakon pjesme, plesa, recitacija i igrokaza, stigao je sveti Nikola koji je pripremio poklon za svako dijete. Kako je bilo pogledajte na slikama dolje.

 

   


„LuDance- Ludbreg pleše“ (2.12.2017.)

 

 

Dana 2.prosinca 2017. starija i mlađa plesna skupina naše škole sudjelovala je na 4. SUSRETIMA PLESNIH GRUPA „LuDance- Ludbreg pleše“ u organizaciji plesne skupine „Crazy Hill“ Ludbreg – KUDa “Anka Ošpuh”. Susreti su se održali velikoj ludbreškoj sportskoj dvorani. Osim naše školske plesne skupine još su sudjelovali plesne grupe iz Ludbrega, Ivanca, Novog Marofa, Varaždina, Čakovca, Koprivnice i Ludbreške mažoretkinje.
„LUDANCE - Ludbreg pleše“, je projekt kojem je cilj promicanje i promoviranje različitih plesnih izričaja, druženja, prijateljstva u Ludbregu. Svrha i poruka ovog druženja bilo bi spajanje različitih plesnih izričaja, spajanje plesnih skupina, promoviranje svojeg rada i promicanje plesa i pokreta kao sportske rekreacije, kao dobrog načina druženja među djecom, kao igru i užitak.

 

 

 

 

 

 

 


Čitajmo svi! (28.11.2017.)

 

U utorak, 28. studenog 2017. godine djelatnici Gradske knjižnice posjetili su učenike prvih razreda naše škole. Djeci su pročitali priču Silvije Šesto „Sirup protiv mačjeg kašlja“. Nakon simpatične priče s mačkom kojem je matematika mačji kašalj i koji zna ukazati na ono dobro u životu, učenici prvih razreda dobili su na dar članske iskaznice Gradske knjižnice za godinu 2017./2018. s porukom: "Čitajmo svi!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Informatička štafeta (27.11.2017.)
U ponedjeljak 27. studenoga u I. OŠ VARAŽDIN održana je 9. Informatička štafeta, međužupanijsko ekipno natjecanje za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole. Od 2016. godine Društvo informatičara Pula ovo natjecanje provodi zajedno sa školama u Varaždinskoj županiji. Tim naše škole u sastavu: Marin Matulić 5.a razred, Lovro Novak 6.a razred, Matija Lovrenčić 7.b razred i Borna Šantavec 8.a razred, pod vodstvom mentora Dragana Lukića osvojio je 3. mjesto. Posebno se istaknuo učenik Matija Lovrenčić koji je bio najbolji u kategoriji 7. razreda (MS PowerPoint).


Ove godine sa područja Varaždinske županije natjecalo se 7 osnovnih škola sa jednim timom učenika (po jedan učenik od petog do osmog razreda), pa su tako 28 učenika pokazala svoje znanje u programu MS Bojanje (5. razred), MS Word (6. razred), MS PowerPoint (7. razred) te MS Excel (8. razred) uz upotrebu računala. Natjecanje Informatička štafeta u potpunosti prati teme iz Nastavnog plana i programa za osnovnu školu na način da zadaci obuhvaćaju teme obrađene u prethodnom razredu, izuzev petih razreda kod kojih je to nemoguće pa oni imaju pokrivene teme za peti razred. Na natjecanju se koristio operacijski sustav Windows 7 i Office 2010 na hrvatskom jeziku, a provodilo se prema već postojećim pravilima Društva informatičara Pula.

Svi natjecatelji i njihovi mentori dobili su zahvalnice i diplome, a timovima koji su osvojili 1., 2. i 3. mjesto uručene su i nagrade. Rezultate možete vidjeti klikom na ovu poveznicu. Čestitamo učenicima i njihovom mentoru na ostvarenim rezultatima.

 

 

 

Slika. Ekipa naše škole na 9. Informatičkoj štafeti

 

 


 


O nekim susretima konačnog i beskonačnog (24.11.2017.)
U Osnovnoj školi Martijanec profesor Ivica Martinjak 24. studenog održao je zanimljivo predavanje o nekim susretima konačnog i beskonačnog. Našeg gosta je u ime Ravnateljice pozdravio učitelj fizike Boris Tonc i poželio mu dobrodošlicu u našu školu. U svom predavanju profesor Martinjak je prisutne učenike i učitelje upoznao s problemima beskonačnosti koje su pokušavali riješiti starogrčki mislioci, razni znanstvenici i učenjaci kroz povijest. Profesor Martinjak je učenike upoznao s fraktalima i na kraju s radom Alberta Einsteina te pitanjem je li Svemir konačan ili beskonačan. Učenici su pozorno pratili i postavljali pitanja na koja je profesor strpljivo odgovarao. Na kraju su prisutni zahvalili profesoru na dolasku i na zanimljivom predavanju, a profesor je bio izuzetno zadovoljan i oduševljen školom i učenicima te njihovim uzornim ponašanjem.

 

   
         Slika 1. Učenici su pažljivo pratili predavanje                      Slika 2. Profesor Martinjak je održao zanimljivo predavanje


Izvrsni rezultati na natjecanju Dabar 2017. (20.11.2017.)


U tjednu od 13. do 17. studenog na CARNet-ovom sustavu Loomen održano je međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Ove godine uz podršku učitelja informatike Dragana Lukića prvi puta sudjelovali su i učenici OŠ Martijanec. Na natjecanju je sudjelovalo 23 učenika od 1. do 8. razreda.
Natjecanje se organizira u 5 kategorija: MikroDabar (1. i 2. razred OŠ), MiliDabar (3. i 4. razred OŠ), KiloDabar (5. i 6 razred OŠ), MegaDabar (7. i 8. razred OŠ), GigaDabar (svi razredi srednje škole). Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 15 zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.


Postignutim rezultatom posebno su se istaknuli učenici koji su ušli među 10% najboljih, a to su Matija Lovrenčić učenik 7.b razreda (11,86 boda), Viktor Pijanec iz 8.a (11,57 boda), Marin Matulić iz 5.a (10,25 boda), Dora Bedeković iz 6.b (10 boda), Luka Crnković iz 6.a (10 boda), Dario Kolman iz 7.b (8, 96 boda) i Borna Šantavec iz 8.a (8,36 boda). Svi oni su za svoj rezultat dobivaju diplome Zlatnog dabra. Među 20% najuspješnijih ušli su učenici Tara Šantavec iz 4.a razreda (6,13 boda) te Ana Posavec iz 3.a (5,81 boda). Rezultate možete pogledati klikom na ovu poveznicu.
Čestitke i svim učenicima (Nikola Galauer Horvat 2.a, Nikola Borović 2.b, Luka Jerešić 2.a, Ema Bedeković 2.b, Matija Valdec 4.a, Ana Kos 4.a, Dino Jalševec 3.b, Luka Vuk 4.b, Dominik Bregović 4.b, Eugen Zadravec 3.a, Lovro Novak 6.a, Sebastijan Vuk 6.b, Emil Janušić 6.a i Anica Tarandek 8.b) koji su sudjelovali na natjecanju.
Organizator natjecanja Dabar za Hrvatsku je udruga "Suradnici u učenju" uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNet-a. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih logičkih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Po prvi puta ove godine, svaka od 58 zemalja svijeta koja organizira natjecanje, može koristiti i jedan od 6 odobrenih zadataka autora iz Hrvatske.


Nastup Plesne skupine OŠ Martijanec u Ludbregu (15.10.2017.)

 

U nedjelju, 15. listopada, plesna skupina naše škole, uljepšala je program Plesnih grupa KUD-a "Anka Ošpuh" prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Rim. Nastup je bio u prepunoj dvorani Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" u Ludbregu.

Publika je s oduševljenjem pratila naše plesače te ih nagradila gromoglasnim pljeskom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Obilježen Dan kruha (13.10.2017.)
Ovog smo petka, 13. listopada 2017., u našoj školi obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Najprije je ravnateljica podijelila priznanja za najbolje likovne i literarne radove, a nakon toga je velečasni blagoslovio kruh, peciva i kolače koje smo donijeli u školu. Poslije blagoslova hrane, otišli smo se zasladiti u svoje učionice.

 

       
       Slika 1.Učenici trećih i četvrtih razreda pročitali su literarne radove                                Slika 2. Priznanja za najbolje likovne i literarne radove                                            Slika 3. Blagoslov, molitva i zahvala za plodove zemlje.


MOBILNA DENTALNA AMBULANTA – ZUBOMOBIL U OŠ MARTIJANEC (12.10.2017.)
Mobilna dentalna ambulanta – Zubomobil razveselila je učenike razredne nastave OŠ Martijanec, dana 12.10.2017., sastavljen od stomatologa i njihovih asistenata.
Stručna ekipa Zubomobila pobrinula se da školarci u Martijancu provjere koliko su im zdravi zubići te nauče četiri jednostavna koraka do zdravih i lijepih zubi. Svako dijete razveselilo se diplomom za hrabrost i Orbit poklonom. Zubomobil je dio projekta "Orbit daruje osmijeh" koji robna marka Orbit uspješno provodi u suradnji s Hrvatskom komorom dentalne medicine.
Zubomobil je na svoje putovanje krenuo 25. rujna, te će tijekom pet tjedana obići preko 50 osnovnih škola.

 

 


Obilježen Svjetski tjedan Svemira (2.10.2017.)

Od 4. do 10. listopada obilježava se Svjetski tjedan Svemira. Ove godine OŠ Martijanec odlučila se uključiti te obilježiti taj tjedan. Učenici su kroz različite aktivnosti otkrivali tajne Svemira. Pod vodstvom učiteljice likovne kulture Sonje Đurkin slikali su i crtali planete Sunčevog sustava te uredili panoe u školi, a učitelj fizike Boris Tonc održao je predavanje za učenike od 1. do 4. razreda gdje ih je upoznao s nebeskim objektima.
Osim predavanja učenici svih razreda imali su priliku promatrati Sunce i sunčeve pjege kroz teleskop koji je donio učitelj fizike. Kako im vremenska prognoza nije bila naklonjena, a interes učenika je bio velik, odlučili su tijekom školske godine promatrati Mjesec i njegove kratere, Saturn i njegove prstene i najveći planet Sunčevog sustava - Jupiter.
Kako im je bilo pogledajte na slikama.

 

                   
                         Slika 1.                       Slika 2.               Slika 3.                      Slika 4.

Slika 1. S učiteljicom iz Likovne kulture učenici su sredili pano na temu Svemira

Slika 2. Za gledanje kroz teleskop čekalo se u (dugom) redu

Slika 3. A evo i što su vidjeli

Slika 4. I učenike viših razreda je zanimalo što se vidi kroz teleskop


Obilježen Dan škole (13.6.2017.)

Dana 13. lipnja u OŠ Martijanec obilježen je Dan eko-škole. Na svečanoj priredbi za koju su program pripremili učenici podignuta je zastava kojom je škola stekla srebrni status eko-škole. Također su za učenike pripremljena i održana različita predavanja i radionice. Vezilje iz KUD-a Martijanec pokazivale su učenicima različite tehnike vezenja. Učiteljice Anita i Sabina, koje vode UZ Jabuka, održale su radionice pirografije te sizzix-a. Gosti iz Lukoma iz Ludbrega te Prekoma iz Preloga održali su predavanja o otpadu te o ponovnoj upotrebi otpada, dok je predstavnik eko udruge iz Varaždina održao predavanje o zaštićenim vodozemcima.
Najzanimljiviji dio učenicima je ipak bio escape room. Učitelj fizike Boris Tonc uz pomoć ostalih učitelja pripremio je problemske zadatke za učenike. Natjecali su se u četiri kategorije: 1. i 2. razredi; 3. i 4. razredi; 5. i 6. razredi te 7. i 8. razredi. Za učenike koji su bili najuspješniji pripremljene su prigodne nagrade. Na kraju je odigrana već tradicionalna odbojkaška utakmica između učenika 8. razreda te učitelja u kojoj je ovaj put pobijedila mladost. Kako je bilo tog dana u školi pogledajte na slikama dolje.

 

                 
                                   Slika 1.                       Slika 2.                         Slika 3.                      Slika 4.                         Slika 5.                        Slika 6.                        Slika 7.     
 

Erste plava liga (18.5.2017.)
Sportsko natjecanje Erste plava liga ove je godine održano 18. svibnja u Zagrebu. OŠ Martijanec imala je 6 Sudionika koji su se natjecali u svim kategorijama. Najbolji su osvojili prolazak u finale koje će se održati krajem kolovoza. U bacanju kugle 3. mjesto osvojio je Dario Kolman, učenik 6. razreda. Učenik 6. razreda Matija Kučej izborio je finale čak u dvije discipline: u skoku u vis (2. mjesto) te u trčanju na 600 metara (4. mjesto). Sebastijan Vuk je učenik 5. razreda koji je osvojio 1. mjesto u bacanju kugle u svojoj konkurenciji. Među učenicima četvrtih razreda istaknuo se Jakov Gložinić koji je osvojio 1. mjesto u bacanju vortexa. U dvije discipline će se u finalu natjecati i učenik 2. razreda Stjepan Stunjek. On je osvojio 2. mjesto u skoku u dalj te 3. mjesto u trčanju na 60 metara. Od učenica finale je uspjela izboriti samo Melanie Bregović, učenica 5. razreda, i to u bacanju kugle. Čestitamo svim natjecateljima, a posebno onima koji su izborili finale te im tamo želimo puno sreće.

            
           Slika 1.                       Slika 2.                         Slika 3.                      Slika 4.     Slika 5.                  Slika 6.        
Slika 1. Najmalađi Stjepan Stunjek čak se dva puta popeo na prijestolje
Slika 2. Matija Kučej na postolju nakon osvojenog 2. mjesta u skoku u vis
Slika 3. Melanie Bregović bit jedina naša ženska predstavnica u finalu
Slika 4. Jakov Gložinić nakon osvojenog 1. mjesta
Slika 5. Dario Kolman - Jeli to stvarno bronca
Slika 6. Sebastijan Vuk osvojio je zlato u bacanju kugle

 


Proljeće u Martijancu (29.5.2017.)
Učenici Osnovne škole Martijanec ove godine marljivo pišu pjesme i priče, snimaju filmove te se natječu u drugim predmetima. Mnogi njihovi radovi poslani su na različite literarne natječaje.
Tako su dana 7. travnja učenici Viktor Pijanec i Borna Šantavec u pratnji ravnateljice Sonje Huzjak i stručne suradnice Ana-Marije Bunić bili pozvani u Veliki Grđevac gdje je održana projekcija filmova na temu filantropije. Još jedan film snimili su učenici 6. razreda Dario Kolman, Erika Talan, Ervin Matulić te David Kovačić. Oni su vježbali u teretani te su svoj videouradak poslali na FIFES – Filmski festival smijeha. Film pod nazivom „Teretana“ osvojio je novčanu nagradu, a mladi su autori zajedno s učiteljicom Spomenkom Struški 28. travnja prisustvovali otvorenju festivala te projekcijama filmova. Više o ovome možete pročitati u posebnom članku ispod.
Osim filmova, naši su kreativci i pisali. Rezultat je prvo i treće mjesto na literarnim natječajima. Tea Vručina dva je dana provela u Zadru s učiteljicom Spomenikom Struški kao nagradu za osvojeno treće mjesto na natječaju Hrvatske vatrogasne zajednice. Napisala je sastavak pod naslovom „Grom“.
Prvo mjesto na natječaju DUZS osvojio je David Kovačić s pjesmom „Soseda“. Po svoju je nagradu 19. svibnja putovao u Zagreb u društvu mentorice Spomenke Struški.
Matematičari su sudjelovali na Festivalu matematike u Varaždinu 21. travnja. Nekim je ekipama za dlaku pobjegla medalja, no oni najsretniji ipak su se vratili kući sa zlatom oko vrata. Učenik 8. razreda Andrian Vršić osvojio je prvo mjesto u kategoriji izrade plakata, dok je bilježnica Eme Pavlaković, učenice 5. razreda proglašena najurednijom u toj kategoriji. Njihovi su mentori Ivana Golenja-Šmitlehner te Tomislav Varga.
Ništa manje vrijedan nije ni uspjeh naših sportaša. Naime, ekipa u sastavu Matija Kučej, Matija Pokos, Viktor Pijanec te Antonio Kolman sudjelovala je na državnom natjecanju iz cross trčanja. Osvojili su visoko 3. mjesto i zaslužili brončane medalje. Mentor im je učitelj TZK Davor Vuk.
Dana 5. svibnja u OŠ Cestica održano je natjecanje Max traži zvijezdu na kojem je sudjelovala ekipa koju su činili Ines Međeral, Antonia Peljušić, Leona Vahtarić, Luna Vidović, Matija Borko te Josip Sušec. Oni su pripremili i otpjevali pjesmu na njemačkom praćenu plesnom koreografijom. Vodila ih je učiteljica Lana Hutinski.
Učiteljica Lana Hutinski je s učenicama Vinkom Petek i Lunom Vidović sudjelovala na natjecanju u izražajnom čitanju na kojem se Vinka Petek plasirala na državnu razinu. Državno natjecanje održat će se 1. lipnja u Ivancu.

            
      
                                                 Slika 1. Brončani trkači                                                           Slika 2. Max traži zvijezdu - spremni za nastup          Slika 3. Tea očekuje dodjelu nagrada


Učenici 6.b razreda primili nagradu za svoj film na 5. međunarodnom filmskom festivalu smijeha FIFES-JUNIOR (28.4.2017.)

U petak, 28.travnja, u Zagrebu u Kinu Tuškanac naši učenici su prisustvovali petom međunarodnom dječjem festivalu smiješnih filmova (FIFES-JUNIOR) i slobodno možemo reći da su „pomeli“ konkurenciju. Naime, tema je bila da se snimi film u trajanju do 5 minuta i da bude što smješniji, sa čim više elemenata smijeha i humora. Kao temu su odabrali teretanu, to jest, tipove osoba u teretani, ali ne one dobre, nego one „amatere“. Morali su nekoliko puta ponoviti snimanje zbog grešaka, ali se sve na kraju završilo dobro. Film je kasnije trebalo montirati, prilagoditi i poboljšati. Također su dodali i glazbenu pozadinu. Kad je montiranje filma bilo gotovo, film je prijavio naš učenik 6.b razreda Dario Kolman, pod nazivom „Teretana“. Cijela ekipa uz učiteljicu Spomenku Struški se prestala nadati da će biti išta od toga, sve dok nije uslijedio jedan telefonski poziv. Stručni žiri je greškom nazvao našeg Darija misleći da je on voditelj grupe, javljajući mu da on i ekipu dođu primiti nagradu u petak, 28.travnja. Kasnije je žiri nazvao učiteljicu Struški uz isprike za zabunu. Kad su stigli, prvo su odgledali najbolje filmove pa su podijeljene nagrade. Snimateljska ekipa iz 6.b razreda koju čine Erika Talan, Ervin Matulić, David Kovačić te Dario Kolman uz učiteljicu Spomenku Struški osvojili su prvo mjesto po izboru dječjeg žirija, uz pohvalnicu te drveni kipić, te su također dobili novčanu nagradu u vrijednosti od 1000 kuna. Nitko nije mogao vjerovati što se zapravo dogodilo, da nakon odbačenog filma i potpunog zaborava, zasjednu na tron festivala. Važno je napomenuti da su se našli u krugu poznatih hrvatskih filmaša kao što su Kristijan Ugrina, Hrvoje Selec, a tu su im čast među ostalima iskazali i Luka Bulić, Damir Folnegović – Blaž te Mladen Horvat koji su bili članovi žirija. Film možete pogedati klikom na ovu poveznicu.

 

                     
                      Slika 1.                       Slika 2.                             Slika 3.                         Slika 4.                              Slika 5.                     
Slika 1. U iščekivanju dodjele priznanja
Slika 2. Dodjela novčane nagrade od 1000 kuna
Slika 3. Nagrađeni učenici i njihova mentorica Spomenka u društvu člana žirija Damira Folnegovića i veleposlanica Belgije i Španjolske
Slika 4. Dodjela priznanja
Slika 5. Zajednička fotografija svih nagrađenih učenika

Dan šarenih čarapa (21.3.2017.)

Učenici i učitelji OŠ Martijanec su u utorak 21. ožujka po prvi puta obilježili Dan šarenih čarapa. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti ih kako po školi šeću zavrnutih nogavica kako bi pokazali svoje čarapice različitih uzoraka. Našlo se tu srčeka, medeka, ali i onih klasičnih prugica i kružića. Toga dana u svijetu se obilježava Dan sindroma Dawn, a simbol toga dana su upravo čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Naši su se učenici i učitelji pridružili obilježavanju toga dana kako bi na taj način osobama s Down sindromom pokazali podršku.

 

 

 

 


Prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz informatike i osvojeno 7. mjesto na državnom natjecanju (20.3.2107.)
Učenik 7.a razreda Viktor Pijanec i ove godine osvojio je 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz informatike koje se održavalo 10. veljače u II. OŠ Varaždin. On se natjecao u kategoriji Osnove informatike te je kao pobjednik sakupio dovoljno bodova i plasirao se na Državno natjecanje iz informatike koje se održavalo u Primoštenu u hotelu Zora od 14. do 17. ožujka 2107. godine. Tamo je u pratnji svog mentora i učitelja informatike Dragana Lukića, postigao izvrstan uspjeh te u jakoj konkurenciji, uglavnom učenika 8-ih razreda, osvojio odlično 7. mjesto (na ovoj poveznici se nalaze rezultati s Državnog natjecanja iz informatike). Na Državnom natjecanju je sudjelovala i bivša učenica naše škole Rea Novak, sada učenica 3. razreda 1. Gimnazije Varaždin, koja je osvojila odlično 5. mjesto u kategoriji Osnove informatike za PM gimnazije. Ona je nastavila tradiciju izvrsnih rezultata iz osnovne škole, a bila je i odlična podrška našem Viktoru na natjecanju. Treba naglasiti da je ove godine zahvaljujući velikom broju bodova osvojenih na Županijskom natjecanju iz informatike na državno natjecanje pozvan rekordan broj učenika iz Varaždinske županije: ukupno njih 16. Još jednom čestitke Viktoru i njegovom mentoru Draganu za ostvareni rezultat. Slike dolje dočarati će vam bar donekle kako je to ove godine bilo u Primoštenu.


       Slika 1.                       Slika 2.                  Slika 3.                    Slika 4.               Slika 5.                      Slika 6.                   Slika 7.                 Slika 8.
Slika 1. Na otvaranju Državnog natjecanja iz informatike
Slika 2. Pogled s balkona hotelske sobe na stari dio Primoštena
Slika 3. Dvorana u kojoj se održavalo natjecanje
Slika 4. Viktor i njegov učitelj Dragan neposredno prije natjecanja
Slika 5. S prezentacije rješenja zadataka iz Osnova informatike
Slika 6. Učenici i mentori osnovnih škola Varaždinske županije u Primoštenu
Slika 7. Svi sudionici (učenici i mentori) Varaždinske županije (osnovne i srednje škole) na ovogodišnjem Državnom natjecanju iz informatike
Slika 8. Bilo je vremena za kupanje i uživanje na bazenu

U Bakinoj hiži i dedekovom dvoru (17.3.2017.)    

 

Učenici 3.razreda su 17.03.2017. posjetili Etno kuću „Bakina hiža i dedekov dvor“. Cilj posjeta je bio upoznavanje s životom naših predaka u zavičaju, upoznavanje narodne baštine i uviđanje važnosti i potrebe očuvanja iste, uspoređivanje uvjeta i načina života ljudi nekad i danas.

Bilo je zanimljivo i poučno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dan ružičastih majica (22.2.2017.)
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u svijetu se obilježava zadnje srijede u mjesecu veljači. Učenici OŠ Martijanec obilježili su ga u četvrtak, 22.02.2017. Svi učenici i zaposlenici došli su tog dana u školu noseći ružičastu majicu kao podršku djeci, žrtvama vršnjačkog nasilja jer vršnjačko nasilje postaje sve veći problem među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama.
Osim što su nosili ružičaste majice, učenici su otplesali i ples na pjesmu Život nije siv koji su marljivo vježbali proteklih nekoliko tjedana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika. Učenici razredne nastave su otplesali ples uz pjesmu Život nije siv


Novi broj Zlatne jabuke (7.2.2017.)
Pred vama je još jedna Zlatna jabuka i ovim vam putem želimo da se dobro zabavite tijekom čitanja petnaestoga broja. Sve najbitnije i najzanimljivije zabilježili smo i fotografirali. U ovome smo broju za Vas ponovno pripremili puno zanimljivih novosti. Saznajte sve o nogometu, najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Sve što niste znali o pozdravima i odakle potječu saznat ćete samo ako nastavite čitati. Doznajte nešto o modi i svemu što je bilo in 2016. godine. Pogledajte nagrađene literarne i likovne radove naših kreativca.  U ovome broju pročitajte sve vezano uz kravatu i njezino značenje. Možda će vam se najviše svidjeti i zainteresirati poslastice i slana hrana pa vam preporučamo da pročitate i isprobate naše recepte. Pročitajte i intervjue koje smo odradili kako bismo saznali nešto o glumi i tome kako postići ono što želimo.
Nadamo se da će Vam ovaj broj biti zanimljiviji od prošloga. Smjestite se u svoje fotelje, uzmite grickalice i opustite se čitajući novi broj Zlatne jabuke.

 

 

Slika. Naslovnica 15. broja Zlatne jabuke


Međuopćinska smotra LiDraNo 2017. (27.1.2017.)
U petak, 27. siječnja OŠ Martijanec je bila domaćin međuopćinske smotre LiDraNo 2017. za područje Ludbreg. Smotra je održana u Centru za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u Ludbregu. Procjenjivani su literarni i samostalni novinarski radovi, pojedinačni i skupni scenski nastupi te radijske emisije. Povjerenstvo su činile učiteljice iz područja Novi Marof.
IZ OŠ Martijanec u konkurenciji literarnih radova za županijsku razinu odabrani su Moj smiješni portret učenika Daria Kolmana mentorice Spomenke Struški, Najljepše mjesto na svijetu učenice Vinke Petek te Broje učenice Kristine Cukor. U kategoriji samostalnih novinarskih radova na županijsku razinu odabran je intervju Sivko zaglavljen u blatu i pijesku učenice Vinke Petek.
U pojedinačnim scenskim nastupima natjecalo se 17 učenika, a na županijsku razinu poslana je Lorena Kolarić koja je kazivala pjesmu Sreća Ivice Vanje Rorića. Osim toga na županijsku razinu poslana je i radijska emisija Školske špijunke koju su snimile učenice Vinka Petek i Martina Vrabec. Mentorica Vinki, Martini, Kristini i Loreni je učiteljica Danijela Špoljarić.


Stigla oprema CARNeta u sklopu projekta e-Škole (28.12.2016.)

 

Krajem prosinca u školu je stigla oprema CARNet-a u sklopu projekta e-Škole. Nastavnici prirodoslovnih predmeta (matematika, kemija, fizika i biologija) dobili su hibridna računala, ostalo nastavno osoblje tablete, dok su ravnateljica i stručni suradnici dobili prijenosna računala.
Projekt „e-Škole“ u OŠ Martijanec dio je pilot projekta stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, koji se provodi od 2015. do 2018. godine u 150 odabranih škola u Hrvatskoj (među kojima je i naša), a provodi ga CARNET, koji je ujedno i glavni organizator svih predviđenih aktivnosti.

 

 

 

 

Slika. Učitelji se vsele kao mala djeca svojim novim igračkama

 

 

 

 


Filantropija u OŠ Martijanec (23.12.2016.)

Naša škola sudjeluje u projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“. Projekt je sufinanciran iz EU programa IPA 2012 i od strane Ureda za udruge Vlade RH, a u projektu smo radili s Regionalnom zakladom za lokalni razvoj Zamah. Osnovna škola Martijanec jedna od 40 odabranih hrvatskih osnovnih škola koja je po prvi puta sudjelovala u projektu „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ . Cilj toga projekta bio je doprinijeti razvoju filantropije odnosno činiti dobro drugim ljudima i na taj način promicati filantropsku kulturu među djecom i mladima. Pod vodstvom stručne službe škole i vrijednih razrednika u predmetnoj nastavi, učenici su osmislili osam različitih filantropskih akcija.
Svaki je razred osmislio po jedan filantropski projekt. Neki su poučavali mlađe kolege u školi i predškoli dok su drugi sakupljanja sredstava za sugrađane lošijega imovinskog stanja. Učenici su se družili s korisnicima domova za starije i nemoćne, posjetili su jedan dom za psihički bolesne odrasle osobe u te se družili s članovima „Udruge za osobe s invaliditetom Ludbreško sunce“. Pomoć je pružena i „Udruzi za zaštitu životinja Spas“ koja udomljuje i štiti napuštene životinje. Učenici su u osmišljavanju i provođenju filantropskih akcija pokazali veliku kreativnost pa je tako održana i dobrotvorna nogometna utakmica između učitelja i učenika na kojoj je skupljen novac za školsku knjižnicu.
Učenici OŠ Martijanec su uključivanjem u projekt puno naučili o tome što je filantropija te kako se osmišljavaju i provode aktivnosti koje su važne za cijelu društvenu zajednicu. Od njih i njihovog truda, entuzijazma i predanosti svi odrasli mogu puno naučiti. U akcijama je zajedno prikupljeno više od 5 000 kuna te nekoliko desetaka kilograma raznih namirnica i potrepština. U projekte su se uključili mnogi suradnici od roditelja, kolega u školi, „Centra za socijalnu skrb u Ludbregu“ pa sve do sugrađana. Na završnoj svečanosti na kraju prvoga polugodišta, učenicima su dodijeljena priznanja za sjajno provedene projekte. Naša je škola provedbom akcije postala jedan o kandidata za certifikat „Škola filantrop“ koji će se u ožujku 2017. dodijeliti u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“.
Na  slikama dolje su učenici pojedinih razreda u svojim filantropskim akcijama. To progodom je snimljen i ratki film koji možete pogledati klikom na ovu poveznicu.

 

                         
                      Slika 1.                         Slika 2.                          Slika 3.                         Slika 4.                         Slika 5.                          Slika 6.                           

Sveti Nikola razveselio je djecu Općine Martijanec (6.12.2016.)


Sveti Nikola posjetio je u utorak, 6.12.2016. Općinu Martijanec, gdje je u školskoj dvorani OŠ Martijanec podijelio darove općinskim mališanima. Nakon što su dobila darove, djeca su se mogla slikati sa velikodušnim sv. Nikolom. To im je bilo jako veselo pa je Sv. Nikola strpljivo pozirao sve dok se svi nisu izredali pred kamerom.

Predškolci i djeca nižih razreda OŠ Martijanec su za svetog Nikolu, već tradicionalno, pripremili i prigodni program. Goste i domaćine pozdravio je načelnik Općine Martijanec, Marijan Horvat, koji je najavio još jedno predblagdansko darivanje.

 

 

 

 

 

 

 

Slika. Detalj s prigodne priredbe povodom dana svetog. Nikole


 


Terenska nastava učenika 3. razreda (29.11.2016.)
Učenici 3. razreda OŠ Martijanec bili su 29.studenog 2016. na terenskoj nastavi u Varaždinu. Cilj nastave je bio upoznati najvažnija obilježja županijskog središta; prepoznati i imenovati važne kulturno-povijesne spomenike, odrediti županijsko središte kao prometno križište, sjedište uprave; imenovati gospodarske djelatnosti specifične za županijsko središte.
Uz stručno vodstvo učenici su razgledali grad: Varaždinsko groblje, Stari grad i upoznali brojne kulturno - povijesne znamenitosti.
U sklopu posjete gradu Varaždinu učenici su obišli i Županijsku palaču. Razgledavši prostore u kojima rade župan i zamjenici župana, s posebnim zanimanjem informirali su se o povijesti Varaždinske županije te o značaju i djelovanju znamenite Husarske postrojbe Varaždinske županije.
U Skupštinskoj dvorani ih je pozdravila i predsjednica Županijske skupštine, gospođa Dubravka Biberdžić koja je tom prilikom izrazila zadovoljstvo posjetom učenika kojima je to izvrsna prilika da se upoznaju s bogatom poviješću Varaždinske županije. Učenici su imali priliku postavljati pitanja i davati prijedloge za boljitak života građana županije.
Spoznali su prometnu, upravnu, kulturnu, prosvjetnu i gospodarsku važnost županije i županijskog središta.

 

 

 

 

Slika. U razgovoru s gospođom Dubravkom Biberdžić, predsjednicom Županijske skupštine Varaždinske županije

 

 


Obilježeni Dani kruha (14./15.10.2016.)

Kratkim prigodnim programom te blagovanjem posvećenih krušnih proizvoda u OŠ Martijanec je u petak 14. listopada obilježen Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici Osnovne škole Martijanec su različitim aktivnostima obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje i Dan kruha. Izrađivali smo ukrase od „komušine“, pisali literarne radove i slikali i crtali radove na temu jeseni i kruha. Mame i bake smo zamolili da nam ispeku ukusna peciva i kolače od kukuruznog brašna. Tog dana bila je mala svečanost u holu škole. Svi smo se okupili i ravnateljica nas je pozdravila. Pohvalila nas je što smo bili vrijedni i pripremili puno likovnih i literarnih radova. Najuspješnijim učenicima je podijelila priznanja, a oni su pročitali svoje radove. Svečanosti se pridružio i župnik koji je blagoslovio hranu i poželio nam dobar tek. Otišli smo u svoje učionice i slasno se najeli. Uživali smo u jelu i zajedničkom druženju.

Ove godine tema je bila kukuruz pa su učenici 5. i 6. razreda izveli scensku igru na temu berbe kukuruza koji je napisao Dario Kolman. Nekolicina učenika je pročitala svoje literarne radove na istu temu.

 

         
                       
       Slika 1. Čitanje literarnih radova na temu kruha                                        Slika 2. Izložbeni stol u holu školu sa krušnim proizvodima i plodovima zemlje

                             

U subotu 15. listopada održani su županijski Dani kruha na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Našu školu su uz učiteljice Dubravku Červek i Sonju Đurkin predstavljale učenice Maja Cukor, Lana Zrinski i Anica Tarandek.


Europski školski sportski dan (30.9.2016.)
U posljednjih deset godina u Mađarskoj se organizira Mađarski školski sportski dan. Potaknuti time ove godine i OŠ Martijanec se uključila u obilježavanje toga dana koji je u međuvremenu poprimio europske razmjere. Dana 30. rujna učenici su se zajedno s učiteljima okupili na školskom igralištu te su se uključili u pripremljene aktivnosti. Na početku su se zagrijali pripremnim vježbama koje je vodio učenika sedmoga razreda Viktor Pijanec, a nakon toga su svi razredi prošli po pripremljenim stanicama. Tako su se svi okušali u odbojci , košarci, rukometu i nogometu, ali i u pojedinačnim sportovima poput skoka udalj, preskakivanja vijače te različitim oblicima trčanja.
S obzirom da cilj ovoga projekta nije dobiti pobjednika, već se pridružiti vježbanju, odnosno bilo kakvoj tjelesnoj aktivnosti, naši su se učenici i učitelji rado uključili pa se možemo pohvaliti da nam je dan bio vrlo uspješan.

 

          
                                                                Slike. Detalji s obilježenog Europskog školskog sportskog dana u OŠ Martijanec


Obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina (22.9.2016.)

Kako bismo obilježili Dan oslobođenja grada Varaždina, dana 22. rujna svi smo se okupili u holu škole. Zasvirala je himna, a zatim je krenula prezentacija koju je pripremila učiteljica povijesti Aleksandra Kmetić. Učenice Anica Tarandek i Ines Međeral u kratkim su crtama ispričale o događajima od prije 25 godina, o namjerama JNA te kako su njihovi planovi neslavno propali zahvaljujući nekolicini radio-amatera. Tijekom izlaganja gledali smo fotografije i isječke iz dokumentaraca koji govore o tom ratnom razdoblju. Na kraju su učenice Anica Horvat, Ivana Dolovski te Vinka Petek pročitale poeziju posvećenu Hrvatskoj i slobodi.


 

Uručena priznanja najboljim učenicima i mentorima Varaždinske županije (11.6.2016.)

 

U sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin održana je svečana dodjela priznanja najboljim i najizvrsnijim učenicima Varaždinske županije i njihovim mentorima na natjecanjima i smotrama tijekom školske godine 2015./2016. Više od 400 učenika osvojilo je prva mjesta na županijskim, jedno od prva tri mjesta na državnim ili sudjelovalo na međunarodnim natjecanjima.

Među nagrađenima se našao i učenik 6. razreda Viktor Pijanec, te njegov mentor, učitelj informatike Dragan Lukić. Viktor je osvojio 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz informatike.

Uz župana Predraga Štromara priznanja učenicima i mentorima podijelili su i zamjenik župana Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek.
Prije početka svečanosti upriličeno je tradicionalno zajedničko fotografiranje u Parku mladih u neposrednoj blizini Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

Slika. Zajednička fotografija nagrađenih učenika i njihovih mentora

 

 

 


Obilježen Dan škole (10.6.2016.)

U petak 10. lipnja 2016. godine učenici i djelatnici OŠ Martijanec obilježili su Dan škole i ujedno posljednji dan nastave u školskoj godini. Obilježavanje tog dana popraćeno je brojnim aktivnostima. Jutro je započelo priredbom koju su organizirali učenici predmetne i razredne nastave uz pomoć svojih učitelja. Na priredbi su publiku svojim nastupom posebno dirnuli osmaši. Priredba je završila predstavljanjem zastave i maskote škole koju su ove školske godine osmislili učenici. Maskota škole Marti izazvala je veliko oduševljenje svih okupljenih. Nakon priredbe održani su sportski susreti – odigran je finalni susret sedmog i osmog razreda u malom nogometu, a nakon toga tradicionalna odbojkaška utakmica između osmaša i učitelja. Kako je to sve izgledalo pogledajte na slikama ispod.

 

 


Uspješan nastup naših učenika na ovogodišnjoj Erste plavoj ligi (31.5.2016.)

U utorak 31. svibnja 2016. godine učenici Osnovne škole Martijanec sudjelovali su u atletskom natjecanju Erste plava liga koje se održalo u Sportskom centru „Sloboda“ u Varaždinu. Erste plava liga dječja je atletska liga za osnovne škole u Republici Hrvatskoj za učenike od trećeg do šestog razreda. Ove je godine ukupno sudjelovalo 165 učenika, a od toga 43 učenika bilo je iz OŠ Martijanec.

Natjecanje se održalo u sljedećim disciplinama: skok u vis, skok u dalj, bacanje kugle, vortex i trkačke discipline. OŠ Martijanec zbog brojnosti je svojih natjecatelja nagrađena statuom za najbolju školu. Učenici OŠ Martijanec istaknuli su se u više disciplina. U bacanju vortexa najuspješniji su bili Jakov Gložinić, učenik 3. razreda (1. mjesto) te učenici 4. razreda Arijana Vručina (3. mjesto), Ivan Peljušić (1. mjesto) i Matija Posavec (3. mjesto). Učenik 5. razreda Matija Kučej osvojio je 2. mjesto u trkačkoj disciplini 600 metara i 3. mjesto u skoku u dalj. Leo Tropšek, učenik 5. razreda, zauzeo je 3. mjesto u bacanju kugle, a od učenika 6. razreda istaknuo se Matija Pokos zauzevši 2. mjesto u skoku u vis. Učenici OŠ Martijanec i ove su godine bili najbrojniji, a osim toga postigli su i izvrsne rezultate. Kako je bilo pogledajte na slikama ispod.

 

                 
                      Slika 1.                              Slika 2.                                      Slika 3.                                Slika 4.                                   Slika 5.                                     Slika 6.                                  Slika 7.

Pustolovina u Međimurju (27.5.2016.)
U petak, 27. svibnja učenici osmih razreda krenuli su na svoj posljednji zajednički osnovnoškolski izlet. Prvi cilj bio im je Donji Vidovec, malo mjesto u Donjem Međimurju koje je poznato po ispiračima zlata. Tamo ih je dočekao dvojac koji im je demonstrirao kako se nekad često, a danas sve rjeđe zlatari u tom kraju. Prezentacija je bila popraćena anegdotama te pričama kako su to radili preci današnjih zlatara.
Nakon kratkog opuštanja na igralištu ekipa je pošla prema Gornjem Međimurju. Sljedeće odredište bio je Accredo centar u Zasadbregu. Već na ulazu učenici su osjetili da ih čeka poprilično uzbuđenja. Nakon dobrodošlice g. Tarandeka učenici su bili prepušteni njegovom timu. Sljedećih nekoliko sati uzbuđenja, akcije i adrenalina nije nedostajalo. Raspoređeni u pet timova borili su se za titulu najboljih. Timovi su odigrali nekoliko partija ljudskog stolnog nogometa te odvozili nekoliko utrka berg go kartovima na pedale. Svaki se član tima popeo na umjetnu stijenu, okušao u gađanju lukom i strijelom te kuglanju na visećoj kuglani. Nakon olimpijade svi su učenici prošli kroz viseći most kako bi se spustili kroz 110 m zip linea. Za sam kraj ostavljena je najočekivanija aktivnost – paintball. Svaki član je dobio opremu te su timovi krenuli u posljednju borbu. Kako je bilo pogledajte na slikama.

 

                                       
               Slika 1.                              Slika 2.                             Slika 3.                           Slika 4.                            Slika 5.                                  Slika 6.                                 Slika 7.                


Iako je na kraju mogao biti samo jedan ukupni pobjednik, kao pobjednici su se osjećali svi. Neki jer su stvarno pobijedili u igrama, a neki jednostavno jer su pobijedili sami sebe, odnosno svoj strah od visine. Bitno je da su se svi jako dobro zabavili te će se još dugo sjećati svog zadnjeg izleta iz osnovne škole.


Zapažen uspjeh naših učenika na 2. Festivalu matematike u Varaždinu (20.5.2016.)
U organizaciji Varaždinske županije, Županijskog stručnog vijeća učitelja matematike Varaždinske županije, Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije i Centra znanja Lipik, u Gospodarskoj školi u Varaždinu u petak 20.5. održan je 2. Festival matematike. Za ovogodišnji Festival prijavilo se oko 1100 učenika osnovnih i srednjih škola, koji su se na cjelodnevnom natjecanju natjecali u ekipnom i pojedinačnom dijelu.
I naša škola nastupila je sa mnogobrojnom ekipom i ostvarila izvrsne rezultate. U ekipnom dijelu najuspješnija je bila ekipa 3 i 4. razreda koja je osvojila 2. mjesto. Ekipu su činili Luka Crnković, Lovro Novak, Nikolina Zlatunić i Ema Bajkovac. U pojedinačnom dijelu najbolje su se iskazali učenici 5. razreda Dario Kolman koji je osvojio 1. mjesto i Matija Lovrenčić koji je osvojio 2. mjesto te učenik 4. razreda Luka Crnković koji je osvojio 3. mjesto.

 

                      

         Slika1. Ekipa 3. i 4 razreda koja je osvojila 2. mjesto - Ema, Nikolina, Lovro i Luka        Slika 2. Najuspješniji u pojedinačnom dijelu - Dario, Luka i Matija


Putositnice iz naše škole (20.5.2016.)

Nikolina Fajt je učenica 8. razreda koja jako voli putovati. Nakon jednog svojeg putovanja na Korčulu bila je toliko fascinirana viđenim i doživljenim da je svoje doživljaje pretočila u putopis.

Saznala je da je Korčula otok Marka Pola te ga je tako i naslovila – Tragovima Marka Pola.

Putopis je poslan na literarni natječaj Putositnice u OŠ Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnicu te je odabran među 10 najboljih u državi.

Dana 20. svibnja Nikolina je sudjelovala sa svojom mentoricom Danijelom Špoljarić u spomenutoj školi na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika. Nikolina prezentira svoj nagrađeni putopis

 

 


Projekt - "Moje selo" (20.5.2016.)

U petak 20.5. učenici iz 2.a razred sproveli su jedan zanimljivi projekt čiji je cilj bio razvoj osobnog, zavičajnog, većinskog i manjinskih nacionalnih identiteta te omogućiti učenicima da bolje upoznaju svoje selo, da uspoređuju uvjete i način života ljudi nekad i danas; stvarati prigode u kojima će učenici ostvariti cjelovit doživljaj zamišljajući slike iz bliže povijesti na temelju vlastitog sudjelovanja u istraživanju materijalnih i nematerijalnih povijesnih izvora (arhitektonski spomenici, namještaj, stari alati i predmeti za svakodnevnu uporabu, knjige, fotografije, priče, legende i drugi oblici usmene književnosti koji svjedoče o životu ljudi u prošlosti sela).
U projekt su bili uključeni i roditelji, sudjelovali su i pomagali učenicima u prikupljanju slikovnoga i pisanoga materijala, obiteljskih fotografija, odjevnih i uporabnih predmeta, legendi i pjesama.
Prezentaciju projekta održana je 13.05.2016. uoči Dana obitelji kako bi učenici i roditelji proveli jedan dan zajedno u školi. Kratki videozapis događaja pripremio je roditelj – Dean Valdec. Video zapis možete pogledati klikom na ovu poveznicu.


Učenice iz OŠ Martijanec osvojile nagradu na umjetničkom natječaju iz Mađarske (13.5.2016.)

Učenice Osnovne škole Martijanec osvojile su zlato na Međunarodnom natječaju primijenjene umjetnosti na temu sv. Martina, održanom u mađarskom Sambotelu. Natječaj je raspisala Osnovna umjetnička škola iz Sambotela, a pozvali su sve učenike čije škole imaju neku vezu s ovim svecem. Na natječaj su svoje radove poslali učenici okupljeni u likovnu sekciju i u sekciju izrade uporabnih u ukrasnih predmeta Učeničke zadruge OŠ Martijanec. Od nekoliko poslanih tvorevina, zlato je osvojio privjesak za ključeve u obliku drvenog čovječuljka sa sedam različitih likova sv. Martina. Učenice Iva Pahek, Sara Šantavec, Nikolina i Lana Zrinski, koje su sudjelovale pod mentorstvom Sonje Đurkin i Dubravke Červek, nagradu su primile u petak, 13. svibnja, kad su u pratnji mentora i načelnika Marijana Horvata otputovali u Sambotel.
Učenice iz Martijanca tako su predstavile svoju Osnovnu školu, koja je jedina u Hrvatskoj osvojila nagradu.

 

         
                               Slika 1. Sara, Iva, Lana i Nikolina u izradi drvenog čovječuljka                                               Slika 2. Čovječuljak koji je osvojio 1. nagradu


Državno natjecanje "Čitanjem do zvijezda" (6.5.2016.)

Dana 6. svibnja učenica 8. razreda Lorena Lončarić sudjelovala je na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda. Na temelju pročitane knjige Poljubit ću je uskoro, možda Lorena je napravila plakat te ga u ožujku predstavila povjerenstvu na županijskom natjecanju.

Među desetak plakata njezin je plakat odabran da predstavlja Varaždinsku županiju na državnom natjecanju u Čakovcu.Nakon kratkog programa škole domaćina OŠ Belica povjerenstvo je pregledalo sve plakate i odslušalo izlaganje autora.

Slijedilo je kratko razgledavanje Čakovca, Grada Zrinskih te koncert polaznika Umjetničke škole Čakovec, a na kraju je bila objava rezultata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slika. Lorena pored svojeg nagrađenog plakata

 


Županijska smotra učeničkih zadruga Varaždinske županije (23.4.2016.)

U subotu 23.4.2016. OŠ Martijanec bila je domaćin XX. Županijske smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije. Manifestacija se zbog loše prognoze vremena nije održala u Varaždinu, kako je bilo planirano, već u našoj školskoj sportskoj dvorani. Svečano otvorenje Smotre započeto je državnom himnom i kulturno-umjetničkim programom koji su izveli učenici i učitelji OŠ Martijanec te KUD Martijanec.Sve okupljene goste pozdravila je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak, a  prisutnima su se obratili i načelnik općine Marijan Horvat te Predrag Štromar, župan Varaždinske županije koji je prigodnim govorom otvorio ovogodišnju Smotru. Na ovogodišnjoj smotri sudjelovalo 27 učeničkih zadruga, od toga 4 je nastupilo revijalno Najviše bodova prosudbenog pojerenstva skupila je UZ "Hižica" iz OŠ A.K. Miošića iz Donje Voće. Naša UZ Jabuka dostojno je i ove godine predstavljala našu školu i osvojila je vrlo dobro 4. mjesto. Zbirnu ljestvicu poretka možete pogledati na ovoj poveznici. Dio ugođaja na Smotri može vidjeti na slikama ispod.

 


              Slika 1.                         Slika 2.                      Slika 3.                           Slika 4.                      Slika 5.                      Slika 6.                       Slika 7.
Slika 1. Tamburaški orkestar OŠ Martijanec
Slika 2. Ugledni gosti
Slika 3. Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, otvorio je ovogodišnju Smotru
Slika 4. "Krijesnice" - voklani sastav OŠ Martijanec
Slika 5. Nastup KUD-a Martijanec
Slika 6. Štand pobjedničke UZ "Hižica"
Slika 7. Štand naše UZ "Jabuka" sa zadrugarkama i voditeljicama

Dan zamjene uloga (12.4.2016.)

U dvije protekle školske godine dan zamjene uloga pokazao se kao uspješan projekt. Stoga smo i ove godine organizirali još jedan dan zamjene uloga učitelja i učenika te ostalih djelatnika škole. Početkom ožujka raspisani su natječaji za različita radna mjesta u školi, a zainteresirani učenici polako su dostavljali molbe u ured našeg pedagoga Gorana. Nažalost, neki se učenici nisu zaposlili, dok su sretnici čija je molba zadovoljavala sve uvjete i bila dovoljno privlačna morali zasukati rukave i latiti se svog novopečenog i zasluženog posla. Na kraju radnog dana svi su se fantastično osjećali te su mnogi izrazili želju da se ovakav ili sličan projekt ponovi. Bila je ovo prilika da učenici osjete svakodnevni ritam učitelja te ostalih zaposlenika u školi. Učitelji su pak taj dan iskoristili kako bi se vratili u mlađe dane te ponovno osjetili školsku torbu na leđima. Djelić ugođaja koji je taj dan vladao u školi pogledajte na slikama dolje.

 

         
              Slika 1.                                 Slika 2.                                      Slika 3.                                     Slika 4.                               Slika 5.
Slika 1. Spremač Domagoj u akciji
Slika 2. Na satu tehničkog pod budnim okom učitelja Matije
Slika 3. Kuharice Tea i Ema pripremaju obrok
Slika 4. Učenice Dubravka i Antonija na razgovoru kod pedagoga Daria
Slika 5. "Radna" atmosfera novih učitelja u zbornici

Dan očeva - O tatama sve najbolje (18.3.2016.)

Svake školske godine u OŠ Martijanec obilježava se Majčin dan. Kako se očevi ne bi osjetili zapostavljenima, ove godine 18. ožujka organiziran je Dan očeva povodom čega su učenici fotografijama i tekstovima o svojim očevima uredili školske panoe. Osim toga u školu su pozvani očevi, odnosno braća, djedovi, kumovi ili koji drugi muški član obitelji. Za njih je u školskom
holu održan kratki prigodni program, no zanimljiviji je dio slijedio u školskoj dvorani. Iako su se očevi prvo udobno smjestili na tribinama, ubrzo su shvatili da nisu pozvani kako bi samo sjedili.Njihov zadatak bio je zastupati boje razreda u koji ide njihovo dijete. Tako su se zajedno sa svojom djecom spustili na parket i bez pardona prionuli na posao. Snage su odmjeravale ekipe a i b razreda koje su činila djeca sa svojim očevima. Na kraju su snage u nogometu odmjerila djeca protiv očeva. Naravno, pobijedili su bolji – djeca. Našli su nešto u čemu su još uvijek spretniji od svojih roditelja. Na kraju uopće nije bilo bitno tko je pobjednik. Bilo je bitno samo to da su se svi odlično zabavili.

 


Slika. Prepuni školski hol očeva koji su pozorno pratili prigodni prgram koji su im pripremila njihova djeca


 

Posjet učenika načelniku Općine Martijanec (9.3.2016.)

U sklopu izvanučioničke nastave Građanskog odgoja i obrazovanja,učenici 2.b i 2.a razreda OŠ Martijanec razgledali su prostorije Općine. Učenici su primljeni u Vijećnici gdje ih je načelnik Marijan Horvat počastio slatkišima i sokovima. Nakon razgovora, imali su priliku razgledati načelnikov ured i arhivu,a upoznali su se i s pročelnikom Krunoslavom Kosirom te ostalim djelatnicima Općine. Najviše ih je zanimao način funkcioniranja lokalne vlasti pa su postavljali mnogobrojna zanimljiva pitanja. Saznali su kako je posao načelnika vrlo odgovoran jer mora brinuti o cjelokupnom životu u općini. Tko zna,možda se među ovim učenicima krije neki budući načelnik ili vijećnik.

 

                       

 


 

Dan ružičastih majica (24.2.2016.)
Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ove školske godine i naši učenici i djelatnici pridružili su se obilježavanju tog dana. Povodom toga s učenicima su se provodile radionice na temu nasilja među vršnjacima te su učenici sudjelovali u izradi panoa i plakata na tu temu. Njihove plakate i panoe koje su izradili možete pogledati u nastavku.

                   


 

Nasilje na internetu - "Cyberbullying“ (24.2.2016.)

U srijedu, 24.02.2016. u našoj školi gostovala je djelatnica PU Varaždin Tatjana Novak koja je vodila radionicu u šestim razredima. Riječ je o drugoj komponenti projekta „Nasilje na internetu-cyberbullying“ koji se u našoj školi provodi od prošle školske godine. Učenici 6.-ih razreda ove godine kroz dva su školska sata ponovili i dodatno proširili znanja stečena prošle školske godine, a u drugom dijelu odlično su se zabavili na radionici na kojoj su izrađivali plakate na temu nasilja na internetu što možete vidjeti na slikama dolje.

 

 

           

 


 

Novi broj Zlatne jabuke (15.2.2016.)

 

Početkom veljače izašao je novi broj našeg školskog lista Zlatna jabuka. Već je četrnaestu godinu zaredom Zlatna jabuka simbol za učenje i zabavu pa vam i ove godine uz poučni sadržaj donosimo brojne zanimljivosti iz uzbudljivog života naše škole. Naša vrijedna redakcija ponovno se cijele godine trudila zabilježiti sve važne i najzanimljivije događaje u kojima su se našli naši aktivni učenici. Sve što niste znali o imenima, saznajte u našoj temi broja. Možda je upravo vaše ime odredilo ili će odrediti vaš životni put. Opustite se uz putopisnu reportažu o Budimpešti, saznajte kako je bilo na učeničkim smotrama, izletima i terenskoj nastavi, doznajte je li naša škola spremna za izvanredne situacije poput požara. Saznajte koje smo sve dane obilježili u školi, otkrijte kojem smo odjevnom predmetu i zašto ove godine odali počast, pogledajte koja su sve zanimanja prezentirali naši roditelji u vrlo korisnoj, ali i zabavnoj radionici. Više o našem školsko listu pročitajte na posebnoj poveznici (Školski list).

 

 


Sveti Nikola u OŠ Martijanec (4.12.2015.)
Povodom blagdana Svetog Nikole u petak 4. prosinca 2015. OŠ Martijenec je posjetio Sveti Nikola i razveselio učenike naše škole. Tom prigodom je u sportskoj školskoj dvorani održana priredba i podjela darova u suradnji sa Općinom Martiijanec.
U priredbi su sudjelovala djeca predškolskog i školskog uzrasta nižih razreda. Nakon predstave, pjesme i plesa stigao je željno očekivani Sveti Nikola sa vrećama punim poklona koje je podijelio djeci.
 

  
Slika 1. Podjela darova                                       Slika 2. Detalj s održane priredbe povodom dana Svetog Nikole


Svečano proslavljen Dan Općine Martijanec i blagdan Svetog Martina
Općina Martijanec blagdan Svetog Martina, 11. studenoga, obilježava kao Dan Općine, povodom čega je u sportskoj dvorani OŠ Martijanec održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Na glavnoj svečanosti obilježavanja Dana Općine Martijanec okupili su se uz čelne ljude općine, i predstavnici županije, susjednih gradova i općina, te brojni mještani.
Osim u zajedničkom domjenku i druženju, gosti i domaćini, mogli su uživati i u popratnom programu koji su priredili učenici OŠ Martijanec te članovi KUD-ova Martijanec i Salinovec.
 


                                 Slika 1. Okupljeni gosti i domaćini                                                                                                                   Slika 2. i 3. Detalji s prigodnog svečanog programa


Vježba evakuacije i spašavanja (23.10.2015.)
U petak 23. listopada u našoj školi izvedena je vježba evakuacije i spašavanja u kojoj su sudjelovali učenici i djelatnici OŠ Martijanec, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Martijanec, djelatnici Županijskog zavoda za hitnu medicinu, članovi Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, Hrvatske gorske službe spašavanja, Policijske uprave varaždinske te PUZS-a Varaždin. Vježba je počela dojavom požara u školi. Nakon toga je oglašena uzbuna, pa su učenici i djelatnici brzim korakom i bez panike napustili školu. Kako je vježba bila terensko pokazna, okupio se i popriličan broj gledatelja, koji su imali priliku vidjeti evakuaciju učenika, unutarnju i vanjsku akciju vatrogasaca, spašavanje osoba iz goruće zgrade pomoću nosila i užeta, pružanje prve pomoći unesrećenima te potragu za izgubljenim učenicima pomoću posebno uvježbanih pasa tragača. U drugom dijelu vježbe učenici i njihovi nastavnici imali su priliku gasiti požar aparatima za gašenje požara.
Vježba evakuacije i spašavanja je u potpunosti uspjela i pokazala je da je naša škola i društvena zajednica spremna za neke izvanredne situacije kao što je požar.

 

             
              Slika 1.                           Slika 2.                             Slika 3.                      Slika 4.                               Slika 5.
Slika 1. Spašavanje unesrećenih iz škole
Slika 2. pružanje prve pomoći unesrećenima
Slika 3. Spašavanje osoba iz goruće zgrade
Slika 4. Pas tragač je spreman za potragu za izgubljenim učenicima
Slika 5. Postrojavanje sudionika u vježbi evakuacije i spašavanja

Obilježeni Dani kruha (15.-17.10.2015.)

Učenici naše škole i ove su godine svečano obilježili Dane kruha u četvrtak 15.10.2015. u prostorijama OŠ Martijanec. Tog dana je u dvorištu škole održana i kestenijada koju su organizirali učenici predmetne nastave. Tom prigodom ravnateljica je nagradila najuspješnije likovne i literarne radove učenika na temu Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje, a župnik Ivan Košutić blagoslovio je kruh. Nakon uručenja priznanja učenici su jeli pečene kestene koje su im za tu prigodu ispekli učenici predmetne nastave. U pečenju su im pomagali školski domari Zdravko i Vinko. Učenici, ali i učitelji uz smijeh i priču sladili su se domaćim kruhom, raznim pecivima i slatkim kolačima, a za desert su se poslužili kestenima. Raspoloženje nije mogla pokvariti niti kiša koja je neumorno padala cijeli dan.
Dva dana kasnije, u subotu 17.10.2015. naša škola je sudjelovala na Županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Domaćin ovogodišnje smotre je bila Osnovna škola Ludbreg, a na kojoj su se predstavile osnovne i srednje škole te odgojno-obrazovne ustanove. Prije svečanog otvorenja smotre, služila se sveta misa u ludbreškoj crkvi Presvetog Trojstva koju je predvodio biskup Josip Mrzljak. Svečanost je nastavljena u prostorijama Osnovne škole Ludbreg gdje su na prigodnim štandovima škole izložile različite vrste kruha, peciva i kolača te je pokazana bogata tradicija i raznovrsni običaji naših krajeva. Svečanosti su nazočili i župan Predrag Štromar, zamjenik župana Alen Kišić, gradonačelnik grada Ludbrega Dubravko Bilić i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport mr.sc. Miroslav Huđek.
Na Županijskoj smotri sudjelovala je i naša škola, a naš štand je bio uređen na temu kestena. Tom prigodom je naš školski domar pekao kestene, a učenici naše škole Patrik Bendelja, Ana Šteković i Martina Greiner, su posjetiteljima dijelili vruće pečene kestene. Sa učenicima su bili ravnateljica škole Sonja Huzjak te učiteljice Tanja Grgetić i Željka Mikulić.

Prosudbeno povjerenstvo imalo je težak zadatak među svom raskoši boja, mirisa i okusa odabrati najljepši i najraskošniji štand, najboljeg od najboljih, no nastavnici i pedagozi ocijenili su izložbene štandove svih škola te za pobjednika odabrali Osnovnu školu Varaždinske Toplice, područnu školu Svibovec koja će biti domaćin iduće Smotre.

 

              
              Slika 1.                           Slika 2.                             Slika 3.                     Slika 4.
Slika 1. Prezentacija najuspješnijih literarnih radova
Slika 2. Domari Zdravko i Vinko pomogli su učenicima u pečenju kestena
Slika 3. Uživanje u vrućim pečenim kestenima
Slika 4. Predstavnici naše škole na Županijskoj smotri Dana kruha u Ludbregu

Obilježen Dan kravate (16.10.2015.)

Povodom Svjetskog dana kravate, u petak 16.10.2015. godine, učenici naše škole te njihovi učitelji nošenjem kravate obilježili su Svjetski dan kravate. Prigodnim dokumentarnim filmom učenici su saznali o povijesti kravate, prigodama nošenja i načinima vezivanja kravate. Moglo se vidjeti svakakvih kravata - malih, velikih, šarenih ili jednobojnih, užih i širih. Učenici su vrlo dobro prihvatili Dan kravate te su se spremno odazvali obilježavanju toga dana i upoznavanju najpoznatijeg izvornog hrvatskog proizvoda. Dio ozračja koje je vladalo taj dan u školi dočarati će vam slike dolje.

            
              Slika 1.                          Slika 2.                             Slika 3.                        
Slika 1. Kravate u 6.b razredu...
Slika 2. Cure iz 8.a razreda...
Slika 4. Učenici 5.a razreda sa svojom razrednicom Željkom

Dan škole OŠ Martijanec (5.6.2015.)
U petak, 5.6.2015. godine OŠ Martijanec obilježila je svoj dan.
Tom prigodom smo ujedno i obnovili status Eko-škole. Kao i svake godine tako i ovaj put obilježavanje tog dana popratili smo brojnim aktivnostima. Najprije su naši gosti iz varaždinskog Filmsko-kreativnog studija Vanime Hrvoje Selec i Sandra Malenica,održali radionice o izradi animiranog filma. Gost iz Preloga, gospodin Vlado Sever, održao nam je veoma zanimljivo predavanje o 3D printanju te nam pokazao kako se danas mogu printati različiti predmeti. Vezilje iz KUD-a Martijanec održale su nam radionicu o vezenju i pletenju, a učteljice naše škole Sabina Lončarić i Anita Pretković održale su radionice o pletenju košara vrbovom šibom te o izradi ogrlica iz papira. Nakon radionica u dvorištu škole je održana svečana priredba koju su organizirali učenici predmetne nastave sa svojim učiteljima. Na samom kraju svečanosti ispred škole je povodom obnove statusa Eko-škole podignuta Eko-zastava, koju je podignuo načelnik općine Martijanec Marijan Horvat. I ove godine smo svečano i dostojanstvo obilježili dan naše škole, dobro se zabavili i naučili nešto novo. Kako je to sve izgledalo pogledajte na slikama dolje.
 

 
             Slika 1.                         Slika 2.                      Slika 3.                         Slika 4.                        Slika 5.     

 
          Slika 6.                         Slika 7.                        Slika 8,                          Slika 9.                       Slika 10.

Slika 1. Radionica o 3D printeru
Slika 2. Ovako izgleda manji model 3D printera
Slika 3. Radionica animiranog filma
Slika 4. Radionica o izradi ukrasnih ogrlica
Slika 5. Radionica o vezenju
Slika 6. Tamburaški orkestar OŠ Martijanec
Slika 7. Najmlađi članovi KUD-a Martijanec
Slika 8. Plesna skupina OŠ Martijanec
Slika 9. Detalj iz igrokaza - Romeo i Julije
Slika 10. Vokalni sastav Kresnice koji čine učteljice naše škole


 

Finale Lino višebojca u Velikoj (30./31. 5. 2015.)
U petak i subotu 29. i 30. svibnja u Velikoj održano je finale Lino višebojca za sezonu 2014/15. Ovogodišnje finale je okupilo najbolje sudionike iz 24 škole. Domaćin je bila OŠ Ivana Gorana Kovačića. U finalu je sudjelovalo i dvoje naših učenika: Lorena Petrin i Emanel Levatić. Bilo je to doista veliko finale uz gromoglasnu podršku s tribina kojoj su pridonosili i brojni gostujući navijači među kojima su se našli i učenici iz naše škole. Kako je Lino višebojac ove godine održan i u našoj školi, među finalistima našlo se i dvoje učenika naše škole: Lorena Petrin i Emanuel Levatić, oboje učenici 7. razreda. Iako nisu osvojili medalje, oboje su dostojno predstavljali našu školu. Okupljene je svojom pjesmom zabavljala pobjednica The Voicea Nina Kraljić koja je svojim nastupom oduševila navijače.
Po završetku natjecanja svi natjecatelji i gosti dobili su ručak, a onda su krenuli na organizirano razgledavanje Parka prirode Papuk. Nakon četverosatne vožnje, umorni, ali zadovoljni Martijančani su se u kasnim večernjim satima vratili kućama.

        
              Slika 1.                           Slika 2.                             Slika 3.
Slika 1. Naši navijači - "Čokolinači"
Slika 2. Lorena je dostojno branila boje naše škole
Slika 3. Gabrijela u društvu Nine Kraljić


Moj dan (27.5.2015.)

Svatko se voli barem ponekad lijepo odjenuti, dotjerati…
Upravo to je bila misao vodilja koja je nadahnula Učeničko vijeće OŠ Martijanec na jedan od najnovijih projekata. Naime, Učeničko vijeće škole došlo je na ideju da se odredi jedan dan u svibnju kad će se svi učenici lijepo odjenuti i srediti. U dogovoru s ravnateljicom i stručnom službom određeno je da to bude 27. svibnja. Taj dan učenici OŠ Martijanec su došli u školu svečano odjeveni i taj projekt je nazvan Moj dan. Iako je ovo bilo prvi put da se organizira nešto slično, većina učenika se odazvala i stvarno dotjerala s ciljem da se pokažu u najljepšem svjetlu pa je projekt bio i više nego uspješan.

 

     

                                        Slika 1. Ovako su izgledali osmaši na Moj dan                                                                                         Slika 2. A ovako su izgledali učenici 7. razreda                                            

 


UZ "Jabuka" osvojila priznanje za najproizvod na 27. smotri učeničkih zadruga RH (15./16. 5. 2015.)

U Boćarskom domu u Zagrebu je 15. i 16.5. 2015. održana smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Među pozvanima na državnu smotru našla se i naša učenička zadruga „Jabuka“ te je ostvarila zapažen nastup i osvojila vrijedno priznanje za najproizvod, a to je prirodni termofor – sova. Naša učenička zadruga je nastup na državnoj smotri osigurala osvojivši 3. mjesto na nedavno održanoj Županijskoj smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije. UZ Jabuku predstavljale su učenice 7. razreda Martina Greiner, Lorena lončarić i Nikolina Fajt te učiteljice Sabina Lončarić i Anita Pretković.

                
                 Slika 1.                         Slika 2.                             Slika 3.                            Slika 4.                      
Slika 1. i 2. Najproizvod: prirodni termofor - sova
Slika 3. Prizananje za najproizvod
Slika 4. Predstavnici naše škole na ovogodišnjoj smotri učeničkih zadruga RH

Uručene nagrade pobjednicima natječaja DUZS-a (12.5.2015.)

U Domu hrvatskih branitelja u Puli, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te u suorganizaciji Istarske županije i Grada Pule, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) organizirala je danas svečanu dodjelu priznanja i nagrada za najbolje likovne, literarne i foto radove djece i mladih. Među nagrađenima se našla i naša učenica 8. razreda Mateja Talan, čija je mentorica bila učiteljica Spomenka Struški. Mateja je osvojila 1. mjesto sa svojim literarnim radom u kategoriji literarni radovi učenika i učenica s posebnim obrazovnim potrebama te kao nagradu dobila vrijedan tablet.
Naime, Državna uprava za zaštitu i spašavanje već petu godinu za redom organizira Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih iz predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama iz Republike Hrvatske, a na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja. Za školsku godinu 2014./2015. u područne urede Državne uprave za zaštitu i spašavanje na natječaj je pristiglo preko 3500 radova, od kojih su odabrani oni najkvalitetniji u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Edukacijo-rehabilitacijskim fakultetom. Okupljenima se kao domaćin obratio ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, a nazočne je zabavljala popularna Colonia.

 

       
                 Slika 1. Mateja i njezina mentorica Spomenka prilikom uručenja nagrada                Slika 2. Zajednička fotografija nagrađenih s popularnom Indirom iz Colonie   


 

Dan zamjene uloga (30.4.2015.)

Druge godine zaredom održan je Dan zamjene uloga. Naime,  učenici i učitelji u Osnovnoj školi Martijanec na jedan dan su zamijenili uloge. Cilj ovog projekta je da se učenicima ukaže na to da posao učitelja nije samo sjediti u razredu i „soliti im pamet“, već da su učitelji tu kako bi im pomogli u stjecanju novih informacija. Najprije je još u ožujku raspisan natječaj za sva radna mjesta u školi te je prvi zadatak bio da učenici napišu molbe i tako se jave na neko od ponuđenih radnih mjesta. Nakon što je prošao rok za davanje molbi, obavljeni su razgovori s kandidatima te su odabrani novi zaposlenici OŠ Martijanec. Dio atmosfere koja je taj dan vladala u školi možete vidjeti na slikama dolje.

                   
                               Slika 1.                        Slika 2.                              Slika 3.                      
Slika 1. Atmosfera u zbornici
Slika 2. Tajnica Samantha
Slika 3. U uredu pedagoga bilo je zanimljivih razgovora

UZ „Jabuka“ osvojila je 3. mjesto na Županijskoj smotri učeničkih zadruga (18.4.2014.)

U sportskoj dvorani VII. osnovne škole u Kučanu Donjem, u subotu, 18. travnja održala se 19. Županijska smotra učeničkih zadruga Varaždinske županije. Između 26 učeničkih zadruga naše županije Učenička zadruga OŠ Martijanec - „Jabuka“ imala je vrlo zapažen nastup i osvojila je odlično 3. mjesto, čime je osigurala plasman Državnu smotru učeničkih zadruga.

Ovogodišnju smotru otvorio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Na smotri je sudjelovalo 26 zadruga, od čega 22 iz osnovnih škola, dvije iz srednjih škola, Učenički dom Varaždin i Centar za odgoj i obrazovanje Pahinsko Ivanec. Inače, u Varaždinskoj županiji djeluje 37 učeničkih zadruga što svrstava Županiju u sam vrh po broju učeničkih zadruga u Republici Hrvatskoj.Prosudbeno povjerenstvo vrednovalo je i procijenilo izloške i zadruge te su na kraju ipak za nijansu bolje od drugih bile Učeničke zadruge „Jurek" iz Osnovne škole Sveti Đurđ i zadruga “Domček” iz Učeničkog doma Varaždin koje su osvojile 1. mjesto. Učenička zadruga “Vrčeki” iz Osnovne škole Vinica" osvojila je 2. mjesto, dok je naša Učenička zadruga „Jabuka" osvojila 3. mjesto. OŠ Martijanec i UZ Jabuku predstavljale su učenice Lorena Lončarić, Martina Greiner i Nikolina Fatjt te učitelji Sabina Lončarić, Anita Pretković i Dragan Lukić.

 

                               
                            Slika 1. Martina, Nikolina i Lorena na štandu naše UZ Jabuka                          Slika 2. Učenice su sa učiteljicama Sabinom i Anitom uspješno su predstavile našu UZ


Razmjena učenika OŠ Martijanec i OŠ Ludbreg (3.3.2015.)

Najnoviji projekt osnovnih škola na našem ludbreškom području bila je razmjena učenika. Dana 3. ožujka učenici šestih razreda OŠ Martijanec i te učenici dvaju šestih razreda OŠ Ludbreg zamijenili su svoje matične škole i na jedan dan postali učenici drugih škola.
Stručne službe dviju spomenutih škola dogovorile su provođenje projekta još krajem prvoga polugodišta. Učitelji su razmijenili rasporede i nastavne jedinice, dok su se za sve ostalo pobrinule stručne službe i ravnateljice dviju škola. Cilj je bio učenicima pokazati na koji način funkcionira nastava u drugim školama.
Važno je reći da su se učenici obiju škola vratili bogatiji za jedno lijepo iskustvo te za puno novih prijateljstava. Prema njihovim riječima, ali i prema riječima drugih učenika koji nisu izravno sudjelovali u ovoj razmjeni, svi se nadaju da će biti još ovakvih projekata.

 

              
                               Slika 1.                                              Slika 2.                                         Slika 3.                      
Slika 1. Učenici OŠ Martijanec po dolasku u OŠ Ludbreg
Slika 2. Učenici iz OŠ Ludbreg na nastavi u OŠ Martijanec
Slika 3. Učenici naše škola na nastavi u OŠ Ludbreg

Izašao je novi broj našeg školskog lista "Zlatna jabuka" (28.1.2014.)

Stigao novi broj Zlatne jabuke! Trinaesti! Je li sretan ili nesretan – prosudite sami! Trinaestu godinu za redom učenici naše škole pripremali su i pripremili novi broj školskog lista u kojem su objavljeni njihovi literarni i likovni radovi, opisana mnoga putovanja, izleti te mnogi uspjesi, kako na županijskim tako i na državnim natjecanjima i smotrama.Ove godine opet imamo puno novosti za Vas. Naši su učenici sudjelovali na mnogim natjecanjima, smotrama, manifestacijama i događanjima.
Posebno skrećemo pažnju na posjet sedmaša i osmaša kazalištu Komedija i predstavi Jalta, Jalta. Iskoristili su priliku te su popričali sa zvijezdama poput Sandre Bagarić. Varaždinska županija osigurala je provođenje projekta Lektira u kazalištu pa smo posjetili Hrvatsko narodno kazalište. Tu smo uživali u predstavi Kraljević i prosjak. U rujnu je OŠ Martijanec bila domaćin 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Nedavno smo u školi ugostili i Linu višebojca. Svi učenici naše škole bili su uključeni u sportska događanja, neki u ulozi sportaša, neki u ulozi navijača.
I još nešto… Nemojte misliti da smo zaboravili na temu broja. Ove godine istražili smo sve o blizancima, od njihovih navika, dobrih i loših strana braće blizanaca pa do iskustava blizanca iz naše škole.
I na kraju, križaljke, zagonetke, vicevi i još puno toga čeka Vas u novom broju Zlatne jabuke. Stoga, bacite se na čitanje i uživajte!

Više o našem školskom listu možete pročitati na posebnoj poveznici Školski list.


Posjetili su nas astronomi (15.1.2014.)

Našu školu posjetili su članovi Astronomskog društva iz Koprivnice. Oni su nam održali zanimljivu radionicu u kojoj smo saznali mnogo zanimljivih činjenica o planetama, zvijezdama i svemiru. Kako je bilo možete pogledati klikom na ovaj link: http://adkoprivnica.hr/2015/predavanje-i-promatranje-martijanec/.


Terenska nastava učenika OŠ Martijanec (20.11.2014.)
Dana 18. studenoga 2014. g. učenici predmetne nastave OŠ Martijanec bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Učenici 5. i 6. razreda krenuli su put Zagreba u ranim jutarnjim satima. Prvo su posjetili Tiflološki muzej, a zatim su uživali u Cinestaru gdje su gledali domaći igrani film Koko 3: Ljubav ili smrt. Na kraju su obavili šoping te krenuli kućama.
Učenici 7. i 8. razreda na svoju su terensku nastavu krenuli tek u popodnevnim satima. Oni su posjetili Tehnički muzej, gdje su se upoznali s tehničkim izumima. Posebno su im zanimljivi bili pokusi u dijelu o Nikoli Tesli, a uživali su i u šetnji rudnikom te u Planetariju. Nakon toga prošetali su Zagrebom. Svoju terensku nastavu završili su u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija gledajući mjuzikl Jalta, Jalta kojim su bili oduševljeni. Kućama su se vratili u kasnim večernjim satima, umorni, ali zadovoljni proživljenim.

 

  

                       Slika 1. Predavanje u Tehničkom muzeju                                                     Slika 2. Naše novinarke u razgovoru sa Sandrom Bagarić


Učenica Ivana Petek sudjelovala je na Državnom natjecanju "Čitajmo naglas" (15.11.2014.)

Ove godine uključili smo se u projekt ČITAJMO NAGLAS, ČITAJMO ZAJEDNO. Projekt je zamišljen kao natjecanje za učenike osnovnih škola u čitanju (od 3. do 8. razreda) u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog natjecanja je poticanje čitanja naglas, razvijanje čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha.

Na ovogodišnjem natjecanju posebno se istaknula učenica 8.b razreda Ivana Petek. Ona se, nakon što je bila najuspješnija na školskom natjecanju, plasirala na Županijsko natjecanje koje se održavalo u Ludbregu i tamo pobijedila. To joj je omogućilo plasman na Državno natjecanje koje se održavalo u Sisku 13. i 14.11.2014. godine. Iako se nije plasirala među troje najboljih, dostojno je predstavljala našu školu i županiju. Čestitamo Ivani i njezinoj mentorici Spomenki Struški, učiteljici hrvatskog jezika.
 

           
                                                   Slika. Ivana prilikom podjele priznanja                                                                         Slika. Ivana i njezina mentorica Spomenka Struški                                      

 

Na poveznici http://slide.ly/view/ff054450c9676a765393cb6cfc5fb2d6 možete pogledati filmić sa Županijskog natjecanja "Čitajmo naglas" koje se održavalo u Ludbregu 27. i 30. listopada 2014. godine.

 


Općina Martijanec proslavila svoj dan (11.11.2014.)

U nazočnosti brojnih mještana te uglednih uzvanika iz susjednih općina Županije i Republike Hrvatske, u utorak 11.11.2014., obilježen je Dan općine Martijanec. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, koja se održavala u sportskoj dvorani OŠ Martijanec, nazočnima su se obratili načelnik općine Martijanec Marijan Horvat te ugledni gosti, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i saborski zastupnik Dubravko Bilić.
Prije svečane sjednice, otvorena je novouređena općinska zgrada te Kulturno informativni centar koji se nalazi u sklopu škole. Samoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovali su i zamjenik župana Alen Kišić te predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić. Nakon podjele općinskih javnih priznanja goste su zabavljali članovi KUD-a Martijanec te učenici koji su sa svojim učiteljima pripremili bogati zabavno-kulturni program.

 

            

            Slika 1. Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i načelnik općine Martijanec Marijan Horvat                              Slika 2. Članovi KUD-a Martijanec i učenici OŠ Martijanec izveli su bogati
                                                     svečano su otvorili Kulturno informativni centar                                                                                                   kuturno-zabavni program


 

Održana županijska smotra Dani kruha (19.10.2014.)
Na varaždinskom Franjevačkom trgu u subotu 19. listopada je održana županijska smotra ''Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje''. Domaćin ovogodišnje Smotre je bila Srednja škola u Maruševcu s pravom javnosti. Prije otvorenja Smotre na Franjevačkom trgu, služena je Sveta misa zahvalnica u Varaždinskoj katedrali, a smotru je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić. Svečanost su upotpunili glazbeni sastav Srednje škole u Maruševcu i tamburaški sastav KUD-a „KLARUŠ" iz Maruševca.
Na smotri je sudjelovalo 33 izlagača među kojima je bila i naša škola koja je izložila puno ukusnih kolača i pekarskih proizvoda koje su pripremile naše mame i bake te jabuke i proizvode od jabuka (sok od jabuka, jabučni ocat i čips od jabuka). Školu su na smotri predstavljali učenici Antonio iz 8.a, Martina iz 7.b i Lana iz 5.a razreda te učiteljice Dubravka i Lana.
U četvrtak (17.10.) i petak (18.10) u školskim hodnicima učenici su po razredima postavili izložbene panoe čija je tematika bila vezana uz jesenske plodove, kruh i krušne proizvode. Najbolji pano, po ocjeni specijalnog žirija, napravili su učenici 7.a razreda. Postavljena je izložba učeničkih likovnih i literarnih radova, a podijeljene su nagrade i pohvalnice najuspješnijima. Tom prigodom je održana i prigodna vesela priredba, blagoslov i blagovanje kruha, kolača i peciva, kojoj su nazočili i roditelji učenika.

 

 

 

 

Slika. Antonio, Lana, Martina i učiteljica Dubravka na izložbenom štandu naše škole na županijskoj smotri Dana kruha

 

 

 

 

 

 

 

 


Grofovsko čitanje u OŠ Martijanec (18.10.2014.)
Našu školu je u petak 18.10. posjetila prava grofovska obitelj koja je učenicima u školskom dvorištu čitala basne, poeziju i narodnu predaju iz 18. stoljeća. Djeca su doznala kako se nekad živjelo, družilo s knjigom i što se čitalo, a učenici su im mogli postavljati različita pitanja.

 

     
 Slika 1. Grof i grofica pričaju zanimljive priče i nekih davnih vremena                                                    Slika 2. "Grofovsko čitanje" pred učenicima naše škole


Projekt "Čitajmo grofovski" rođen je godine 2012., a organizira se povodom Mjeseca hrvatske knjige. Kako se nekad družilo s knjigom, što se čitalo, pokazuju dvorske dame i njihove sluge, a grof i grofica otvorenog srca pričaju priče, kako bi se osjetio duh onog vremena i ljubav prema knjizi. Obučeni po tadašnjoj modi ponosno su nam približili svoje druženje s knjigom. Poruka je jednostavna: ne zaboravimo knjigu, prijateljicu našu, čitajmo ju na glas i družimo se s njom, čuvajmo ju i pazimo.


 

Osnovna škola Martijanec bila je škola domaćin 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece (29.9.2014.)

Ovogodišnja Revija održavala se od 23. do 28. rujna, u domaćinstvu čak tri grada, Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu, te u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Škole animiranog filma Čakovec i naše škole - Osnovne škole Martijanec. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Ove godine Revija je imala i međunarodni karakter sa sudionicima iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske. Na svečanom otvorenju u varaždinskom Kinu Galerija tražilo se mjesto više. Svi prisutni uživali su u programu koju su pripremili učenici i nastavnici Osnovne škole Martijanec. Zbor učiteljica "Kresnice" otpjevao je nekoliko pjesama uz pratnju tamburica, a učenice su pjevale a cappella The cup song. Zasvirali su i Mali tamburaši, članovi Scensko-dramske družine izveli su igrokaz Djed i repa, a nastupale su i članice školske Plesne skupine. Na otvorenju su se publici obratili predsjednik Hrvatske zajednice tehičke kulture Ante Markotić, ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica te Hrvoje Selec i Sandra Malenica, voditelji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Nakon kratkog govora poznatog glumca Jana Kerekeša i učenice OŠ Martijanec Sabine Laure Balaić, publiku su zasuli baloni i time je službeno otvorena 52. Revija.


      
                              Sl.1. Neposredno prije svečanog otvorenja                                                                  Sl.2. Učenici 5. razreda izveli su scensku igru "Djed i repa" i pritom razveselili i nasmijali publiku

 

Na 52. Reviju prijavljena su 149 filmska rada, a njih 92 je uvršteno u natjecateljski program.Najboljim filmom u kategoriji animiranog filma odlukom stručnog žirija proglašena je Velika bijela kokoš učenika OŠ Josipa Zorića iz Dugog sela. U kategoriji igranih filmova pobijedio je film zagrebačke OŠ Većeslava Holjevca, Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je Isti, a tako različiti, OŠ Katarine Zrinski, Mečenčani. U kategoriji TV reportaže nije dodijeljena prva nagrada stručnog žirija, a drugu su podijelile dvije reportaže – Ponos Čakova Filmske skupine OŠ Strahoninec i Dobitak ili gubitak zagrebačke Udruge Hodači po žici. I ovce i novce Družine Kreše Golika, Fužina, najbolji je film u otvorenoj kategoriji po mišljenju stručnog žirija.


 

Najboljim učenicima i mentorima uručena županijska priznanja (17.6.2014.)

 

Varaždinska županija krajem školske godine već tradicionalno organizira svečanu podjelu priznanja učenicima koji su osvojili na županijskoj/međužupanijskoj razini 1. mjesto, te na državnoj razini natjecanja 1.,2. ili 3. mjesto.

Varaždinska je županija u utorak, 17. lipnja 2014. godine održala svečanu dodjelu priznanja, pohvalnica i zahvalnica najboljim učenicima i njihovim mentorima za školsku godinu 2013./2014. u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin, u zahvalu za trud, doprinos i rezultate u protekloj školskoj godini.

Među nagrađenima se našla učenica 8.b razreda Rea Novak i njezin mentor Dragan Lukić, učitelj informatike. Da podsjetimo Rea je na županijskom natjecanju osvojila 1. mjesto iz informatike u kategoriji osnove informatike, te 9. mjesto na državnoj razini. Nagrade je uručio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

 

 

 

 

 

 

 

Slika. Rea i njezin mentor Dragan sa zamjenikom župana Varaždinske županije Alenom Kišićem

 


 


Najmlađi matematičari naše škole osvojili 1. mjesto na drugom Festivalu matematike u Lipiku (25.5.2014.)
U petak, 25.5. održao se drugi festival matematike u Osnovnoj školi grada Lipika. Iako je ovo tek drugi put da se organizira festival, pokazuje se sve veća zainteresiranost, što pokazuje i broj natjecatelja koji su se prijavili. Među prijavljenima su se našli i najbolji matematičari naše škole, koji su postigli zapažene rezultate. Najzapaženiji rezultat su postigli učenici 3. i 4. razreda (kategorija „34“) koji su osvojili 1. mjesto. Ekipu su činili sljedeći učenici: Viktor Pijanec i Borna Šantavec iz 4.a, Anica Tarandek iz 4.b i Dario Kolman iz 3.a razreda. Među pojedinačnim rezultatima najbolje se plasirala učenica Rea Novak iz 8.b razreda koja je osvojila 6. mjesto u kategoriji rješavanja linearnih jednadžbi.


 

Tamburaši iz OŠ Martijanec osvojili 2. mjesto na 2. "Dječjem festivalu tambura" u Požegi (16.5.2014.)
Više od stotinu učenika iz šest tamburaških orkestara osnovnih škola s područja kontinentalne Hrvatske, među kojima se našla i naša škola, nastupilo je na 2. „Dječjem festivalu tambura“, kojemu je u dvorani Gradskog kazališta pod pokroviteljstvom grada Požege bila domaćin požeška Osnovna škola Julija Kempfa.
Festival je bio dobro posjećen, imao je natjecateljski karakter pa su umijeće muziciranja, ali i pjevanja pokazali tamburaški orkestri iz OŠ Antuna Mihanovića iz Nove Kapele, OŠ Martijanec iz Martijanca, OŠ Ivana Filipovića iz Velike Kopanice, OŠ Stjepana Radića iz Čaglina, OŠ Braće Radić iz Martinjske Vesi i domaćini OŠ Julija Kempfa.
Nakon nastupa orkestara, koji je pratio stručni ocjenjivački sud dodijeljene su tri nagrade. Prva nagrada tambura pripala je tamburaškom orkestru OŠ Braće Radić iz Martinjske Vesi, druga nagrada od 1000 kuna pripala je našim učenicima iz Martijanca, dok su treću od 500 kuna dobili domaćini mladi tamburaši OŠ Julija Kempfa pod vodstvom Nenada Kovačevića. Nagrade je uručio požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Čestitke našim mladim tamburašima i njihovoj voditeljici Teni Glavak.


Slika. Voditeljica našeg tamburaškog orkestra, Tena Glavak prilikom primanja priznanja


 

LITTER LESS CAMPAIGN - KAMPANJA „ZA MANJE OTPADA“ (19.5.2014)
Naša škola je ove školske godine bila uključena u Kampanju „Za manje otpada“. U ovoj međunarodnoj kampanji sudjelovalo je ukupuno 589 škola iz 20 zemalja. Kampanju provode Udruga Lijepa Naša (Hrvatska) i Wrigley Company Fondation. Ciljevi kampanje su smanjiti količinu otpada te dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. U kampanji se sudjelovali učenici i djelatnici OŠ Martijanec, roditelji i ostali članovi naše zajednice, Caritas varaždinske biskupije, Unijapapir d.o.o. (komunalno poduzeće) te Duma Elektronika (obrt za sakupljanje električnog i elektroničkog otpada).
Glavni ciljevi su nam bili podići svijest učenika i članova lokalne zajednice o utjecaju otpada na okoliš te smanjiti količinu otpada u našoj školi i našim domovima te pomoći učenicima u stjecanju novih znanja i vještina u gospodarenju otpadom.Tijekom provedbe kampanje sakupljali smo stari papir, boce i čepove, dječju odjeću i igračke, električki i elektronički otpad te učili o recikliranju. Učenici nižih razreda su izrađivali plakate, letke i postere s eko porukama. Njihove poruke možete vidjeti ovdje:https://www.youtube.com/watch?v=RnwPNtfTG70 .
 

     


Obilježen Majčin dan (9.5.2014.)

Svake godine u mjesecu svibnju obilježava se jedan poseban dan, Majčin dan. Učenici naše škole svojim su mamama pripremili priredbu koja se održala u petak, 9. svibnja. Na početku priredbe svojim recitacijama i plesom razveselila su nas djeca iz vrtića. Zatim su učenici nižih razreda svojim recitacijama, plesom i pjesmama nastojali pokazati svojim mamama koliko im znače i koliko ih vole. Svi smo uživali u priredbi, a mame posebno!

 

Slika. Detalj s priredbe


 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) nagradila je učenike naše škole (6.5.2014.)

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) četvrtu godinu zaredom organizirala je Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja. Na natječaj je stiglo oko 2500 radova, a u uži izbor ušlo je njih 313. Dodjela nagrada najboljima iz cijele Hrvatske održana je u utorak 6.5.2014. u HNK Varaždin.
Nagrade su dodijeljene u osam kategorija, a među nagrađenima su se našle i učenice naše škole. To su Ivana Petek, učenica 7.b razreda koja je osvojila 1. mjesto s literarnim radom, a učenica 6.a razreda, Lorena Lončarić osvojila je 3. mjesto u kategoriji likovnih radova. Njihove mentorice su bile Spomenka Struški, učiteljica hrvatskog jezika i Sonja Đurkin, učiteljica likovne kulture. Učenice su osim priznanja dobile i vrijedne nagrade. Tako je Ivana dobila tablet, a Lorena digitalni fotoaparat. Uz ravnatelja DUZS-a Jadrana Perinića, sve prisutne su pozdravili varaždinski dožupan Alen Kišić te ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Voditeljica svečanog programa bila je Sanja Doležal, a publiku je zabavljala Lana Jurčević.
 

         
                           Slika 1. Svečanosti su nazočili brojni ugledni gosti                               Slika 2. Učenica Ivana i njezina mentorica Spomenka Struški prilikom podjele nagrada


 

Županijska smotra učeničkih zadruga (26.4.2014.)

U subotu, 26. svibnja 2014. godine, u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Klenovniku održana je XVIII. županijska smotra učeničkih zadruga Varaždinske županije. Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovalo je 27 učeničkih zadruga Varaždinske županije, među kojima je bila i naša učenička zadruga Jabuka. Našu UZ „Jabuka“ predstavili su zadrugari Lorena Lončarić, Martina Greiner i Bernard Lelak sa voditeljicama Sabinom Lončarić i Anitom Pretković. UZ “Jabuka“ osvojila je vrlo dobro 4. mjesto sa ukupno 45 bodova od mogućih 50.   

 

     

                               Slika 1. Izložbeni štand naše učeničke zadruge                                               Slika 2. Predstavnici naše škole na ovogodišnjoj Smotri             Slika 3. Martina demonstrira pletenje košare 


Zelena čistka u OŠ Martijanec (25.4.2014)

Osnovna škola Martijanec kao jedna od eko-škola ove godine je sudjelovala u međunarodnom projektu pod nazivom Zelena čistka. Osim skupljanja otpada taj dan je za učenike organizirano i stručno predavanje o zaštiti okoliša. Na poziv u OŠ Martijanec predavanje je došla održati mag. biologije Ivana Dukši, pomoćnica pročelnika za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije. Ona je učenicima pričala o okolišu te o njegovoj zaštiti. Posebno je istaknula važnost razvrstavanja smeća (papir, plastika, baterije, lijekovi…)
Nakon predavanja planirano je bilo izaći u školski park te napraviti „čistku“ okoliša škole, no kako to nisu vremenske prilike dopustile, učenici su se zadovoljili različitim aktivnostima u razredima, poput eko-kvizova, gledanja eko-filmova i sl.
U OŠ Martijanec se redovito provode akcije prikupljanja starog papira i plastičnih boca, a postavljeni su i posebni spremnici za stare baterije te čepove boca. Zelena čistka je tako bila samo jedna u nizu različitih aktivnosti kojima se već kod djece želi osvijestiti važnost čistog okoliša kako za ljude tako i za čitav živi svijet na Zemlji.


 

 

 

 

 

Silka. Predavanje mag. biologije Ivane Dukši o zaštiti okoliša

 

 

 


 

Dan zamijenjenih uloga (1.4.2014.)

Prvi dan mjeseca travnja u našoj školi bio je pomalo neobičan. Učitelji su se smanjili i prilično pomladili, a neki učenici izgledali su kao da su već odavno trebali završiti osnovnu školu. Zbornica je bila puna neobičnih učitelja, do jučer učenika, koji su se vrlo ozbiljno i detaljno pripremali za nastavu koju su taj dan održavali. S druge strane, u papučama, raspoređeni po  učionicama sjedili su dojučerašnji učitelji. Tako je umjesto ravnateljice u uredu sjedio i školom upravljao Domagoj iz 5.a, dok su u kuhinji obrok pripremali Ines i Patrik, također petaši. U uredu pedagoga Matija iz 7.a razgovarao je s učenicima kojima treba pomoć, a u uredu stručne suradnice Ana iz 5.b.
Pripreme za ovaj neobični dan započele su već tijekom ožujka kada je raspisan natječaj za radna mjesta učitelja predmetne nastave, ravnatelja, pedagoga, stručne suradnice i pomoćnog osoblja. Učenici OŠ Martijanec marljivo su prionuli pisanju zamolbi te ih napisali gotovo dvije stotine. Čak 64 učenika predmetne nastave sudjelovalo je u natječaju no na kraju je samo njih 24 dobilo željena zanimanja. Oni su tako zamijenili učitelje i druge djelatnike na jedan dan. Sve to zahtijevalo je dobru pripremu u kojoj su im pomagali njihovi mentori, učitelji i djelatnici koje su zamjenjivali.
Ovog zanimljivog dana posjetila nas je i ekipa iz Varaždinske televizije koja je snimila izjavu ravnatelja i nekoliko učitelja na djelu. Na kraju Dana zamjene uloga održana je zajednička sjednica svih zaposlenika u kojoj su ravnatelju rekli s kojim su se problemima susreli tijekom rada, a na kraju su svi zajednički zaključili da bi sve ovo voljeli ponoviti i to što prije!

 

        
           Slika 1.                                    Slika 2.                                  Slika 3.                                    Slika 4.                                 Slika 5.
Slika 1. Vjeroučiteljica Ivana iz 8.b savršeno je odradila svoj sat
Slika 2. Kuharica Ines iz 5.b razreda u pripremi obroka
Slika 3. Ravnatelj Domagoj iz 5.a razreda u svom uredu
Slika 4. "Učenice" Ivana i Biserka bile su vrlo pažljive na nastavi
Slika 5. Radna atmosfera u punoj zbornici "učitelja"

Državno natjecanje iz informatike - Infokup 2014 (17.-20.3.2014.)

Na državnom Natjecanju iz informatike koje se i ove godine održavalo u Primoštenu od 17.-20. ožujka, ponovo su sudjelovali učenica Rea Novak i njezin mentor Dragan Lukić, učitelj informatike. Rea se natjecala u kategoriji Osnove informatike. Ona se nakon selekcije od gotovo 2000 učenika koji su sudjelovali na školskom i županijskom natjecanju, uspjela plasirati među 26 najboljih u državi i na državnom natjecanju osvojiti visoko 9. mjesto.
Čestitke Rei i njezinom mentoru Draganu na uspješnom i dostojnom predstavljanju naše škole.

 

        
           Slika 1.                           Slika 2.                         Slika 3.                       Slika 4.                             Slika 5.
Slika 1. Dolazak u hotel Zora u Primoštenu u kojem se održavalo natjecanje
Slika 2. Rea i njezin učitelj Dragan ispred hotela
Slika 3. Rea na natjecanju
Slika 4. Predstavnici osnovnih škola iz Varaždinske županije na državnom natjecanju
Slika 5. Zajednička fotografija svih učenika i njihovih mentora iz Varaždinske županije koji su sudjelovali na ovogodišnjem Infokupu (osnovne i srednje škole)

Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (11.2.2014.)

Dana 11. veljače u Europi se svake godine obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Kako bi se ljudima približio rad tih službi, u Varaždinskoj županiji pokrenut je projekt pod nazivom „Što trebate znati o Hitnoj medicinskoj službi“. Cilj je informirati javnost o tome što jest i kako funkcionira ta služba.

U sklopu navedenog projekta OŠ Martijanec je na taj dan ugostila predstavnike Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Dr. Anđela Simić, dr. Suzana Bačani te medicinski tehničar Nedeljko Kopjar su u OŠ Martijanec, kao prvoj u nizu osnovnih škola, ukratko učenicima objasnili što je to Hitna medicinska služba, na koji način funkcionira te, ako se nađu u situaciji da ju moraju kontaktirati, kako moraju razgovarati s medicinskim dispečerima. Nakon teoretskog dijela je slijedio onaj zanimljiviji, praktični dio. Tu je dr. Simić demonstrirala kako reagirati i što napraviti u određenim situacijama, npr. kad se netko guši ili ostane bez svijesti. Učenicima je to bilo vrlo zanimljivo, a posebno su zadovoljni bili kad su dobili priliku sami pokušati nekoga „spasiti“. Naime, gosti su im pripremili lutku na kojoj su vježbali masažu srca te davanje umjetnog disanja. Učenici su bili vrlo zainteresirani te su shvatili da je i njihova pomoć dobrodošla ako se netko nađe u nevolji.

 


Izašao novi broj Zlatne jabuke (30.1.2014.)

Krajem siječnja izašao je novi broj našeg školskog lista Zlatna jabuka. I ove godine uredništvo Zlatne jabuke se potrudilo predočiti Vam naše školske i izvanškolske događaje i aktivnosti u najboljem izdanju. Tema ovog broja je ples, pa možete saznati sve o plesu. Proveli smo i anketu o uvijek popularnim sapunicama te probali objasniti kako one utječu na mlade i njihove stavove i razmišljanja. Donosimo vam i brojne vijesti s putovanja i izleta, o važnim gostima koji su posjetili našu školu te uspjesima naših učenika s raznih natjecanja. Kako bi Vas nasmijali, prikupili smo najsmješnije događaje iz učiteljskog života.

Ovo je samo dio onoga što možete pročitati u novom broju Zlatne jabuke, koji je po nama još bolji nego prethodni broj. Više o našem školskom listu možete pročitati na posebnoj poveznici Školski list. Želimo da se dobro osjećate čitajući 12. broj naše i vaše Zlatne jabuke.

 

Slika. Naslovnica 12. broja Zlatne jabuke (klikni za uvećani prikaz)

 


Održan međuopćinski LiDraNo 2014. (21.1.2014.)

U Pučkom otvorenom učilištu „Dragutin Novak“ u Ludbregu 21. siječnja 2014. godine održana je međuopćinska razina smotre LiDraNo. Domaćin smotre je i ovaj put bila OŠ Martijanec, a sudjelovale su još i OŠ Ludbreg, OŠ Sveti Đurđ te OŠ Veliki Bukovec. Na smotru je pristigao 21 literarni rad, 3 samostalna novinarska rada te jedna radijska emisija. U dramsko-scenskom izrazu bilo je 8 pojedinačnih te 7 skupnih scenskih nastupa.
Mjesto na županijskoj razini svojim literarnim radovima izborile su Lana Par, učenica 8. razreda, Matea Havaić, učenica 7. razreda, Vjekoslava Petrić, učenica 7. razreda te Tea Kelek, učenica 8. razreda OŠ Ludbreg. Njihove mentorice su Sonja Šijak, Ljudmila Kladić te Alina Sabol.
U samostalnom novinarskom izrazu za županijsku razinu predložen je intervju s francuskim hodočasnikom koji je napisala Nives Blažeković, učenica 8. razreda OŠ Martijanec. Za županijsku smotru predložena je i jedna radijska emisija. Nju su realizirale Ivona Kovaček i Laura Rosić, također učenice 8. razreda OŠ Martijanec. Njihova mentorica je Danijela Špoljarić.
U pojedinačnim scenskim nastupima najuspješnije su bile učenice 8. razreda OŠ Sveti Đurđ Tamara Kišić i Emily Sabol, a njih je pripremila Ivanka Lazar.
Od skupnih scenskih nastupa na županijsku razinu odlaze dramsko-scenska skupina učenica 7. razreda OŠ Sveti Đurđ čija je mentorica Elena Kovačić te dramsko-scenska skupina učenika 5. razreda OŠ Veliki Bukovec, čija je mentorica Željka Marković-Bilić.


Božićnom priredbom završila nastava u 1. polugodištu (19.12.2013.)

Učenici i djelatnici OŠ Martijanec prigodnom su Božićnom priredbom završili nastavu u 1. polugodištu. Priredba se i ove godina održala u Župnoj crkvi sv. Martina u Martijancu. U prepunoj crkvi sv. Martina okupilo se mnoštvo roditelja i žitelja općine, a učenici predmetne nastave naše škole su izveli prigodni program u kojem je bilo prigodnih božićnih pjesama, igrokaza i recitala.


Dan Svetog Nikole (6.12.2013.)

Povodom blagdana Svetog Nikole u petak 6. prosinca 2013. godine u sportskoj školskoj dvorani Osnovne škole Martijanec održana je priredba i podjela darova u suradnji sa Općinom Martiijanec. U priredbi su sudjelovala djeca predškolskog i školskog uzrasta nižih razreda. Nakon predstave, pjesme i plesa stigao nam je željno isčekivani Sveti Nikola sa vrećama punim poklona. Kako nam je bilo? Možete provjeriti na fotografijama!

   


Proslavili smo Dan općine i župe Martijanec (10.11.2013.)

U sportskoj dvorani OŠ Martijanec svečano obilježen i proslavljen Dan općine i župe Martijanec čiji je nebeski zaštitnik sveti Martin. Nizom događanja, prigodnom izložbom starih zanata i običaja proslavljen je Dan općine Martijanec, a središnji dio proslave je bila svečana sjednica Općinskog vijeća i priredba koju su pripremili učenici i učitelji naše škole te KUD općine Martijanec. U programu su sudjelovali školski zbor, folklor, tamburaši, plesači, a program su vodili učenici Matija Kolman i Nives Blažeković. Iznenađenje večeri je bio je nastup učiteljskog zbora uz pratnju tamburaša. Svečanosti su prisustvovali saborski zastupnici Natalija Martinčević i Dubravko Bilić, zamjenici župana Varaždinske županije Alen Kišić i Alan Košić te veliki broj načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja županije.

    
                Slika 1.                                  Slika 2.                         Slika 3. 
Slika 1. Sudionici svečane priredbe
Slika 2. Gosti i uzvanici sa zanimanjem su pratili svečanost
Slika 3. Mali folkloraši
 

Obilježen Svjetski dan jabuka u Ludbregu (19.10.2013.)

Istovremeno s održavanjem županijske smotre Dana kruha u Varaždinu, na Gradskoj tržnici u Ludbregu, u subotu 19. listopada obilježen je Svjetski dan jabuka s ciljem promicanja važnosti jabuke u zdravlju i prehrani ljudi. I tom događaju nazočila je naša škola sa svojim učenicima i učiteljima. Organizatori su bili Gradska tržnica Ludbreg u suradnji  s gradom Ludbregom i Ludbreška vinska cesta. Uz proizvođače jabuka i proizvoda od jabuka na štandovima su radove predstavile i učeničke zadruge s područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, lokalni proizvođači sira, predstavnici Ludbreške vinske ceste  i Udruga Ludbreško sunce. Naša učenička zadruga „Jabuka“ uspješno se predstavila pletenjem košara te svojim proizvodima: jabukama i sokom od jabuka.

             
                                    Slika. Predstavnici naše škole na štandu u Ludbregu                                               Slika. Matej, Maja i Lorena demonstriraju pletenje košara od vrbovih šiba


Obilježeni Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje (18. i 19. 10.2013.)

U subotu 19.10.2013. održana je, na Franjevačkom trgu u Varaždinu, županijska smotra „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“, čiji je domaćin bila Osnovna škola Petrijanec.
Ovogodišnja svečanost obilježavanja „Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje“ započela je svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali nakon koje je velik broj polaznika dječjih vrtića, učenika osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje na prigodnim štandovima na Franjevačkom trgu izložio velik broj različitih vrsta kruha, peciva i kolača.

   

                  Slika (gore). Ivana, Antonio i Martina na štandu naše škole u Varaždinu

Slika (lijevo). Predstavnici naše škole na županijskoj smotri "Dana kruha" u društvu varaždinskog dožupana Alena Kišića

 

Na smotri je sudjelovalo trideset četiri izlagača, a među njima se našla i naša škola te naša učenička zadruga „Jabuka“, koja se predstavila sa jabukama iz našeg školskog voćnjaka te različitim proizvodima od jabuka kao što su sok i čips od jabuka, sa kolačima u kojima je bio glavni sastojak jabuka te brojnim krušnim proizvodima i pecivima. Našu školu su na smotri predstavljali učenici Antonio Brunčić, Martina Greiner i Ivana Đuran te učiteljice Marina Hižak i Sonja Đurkin.
Inače, svečanost „Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje“ obilježava se svake godine u listopadu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju te ograncima Udruge „Lijepa naša“. Njome se želi upoznati djecu i učenike sa samim postupkom nastajanja kruha, približiti im blagovanja kruha, njegovati narodne običaje, poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage, ukazati im na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke proizvodnje te njegovati narodne običaje.

Tako smo i u našoj školi u petak 18.10. održali svečanost povodom obilježavanja "Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje".  Za tu prigodu postavljena je izložba učeničkih likovnih i literarnih radova vezanih uz nastajanje kruha, jeseni i jesenskih plodova te narodne običaje vezane uz tu tematiku, a podijeljene su i nagrade i pohvalnice najuspješnijima. Slijedio je blagoslov kruha i krušnih proizvoda te zahvala za plodove zemlje. Učenici su uz pomoć svojih učitelja održali i prigodnu veselu priredbu u kojoj se glumilo, recitralo i pjevalo. Nakon održane svečanosti učenici su u svojim razredima uživali u "degustacijama" raznih vrsta kruha, kolača i peciva.


Održana 51. Revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece u Kutini (3.-6.10.2013.)
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Jednom godišnjem, svaki puta u drugom gradu, okupe se ponajbolji najmlađi hrvatski filmski stvaraoci i njihovi mentori. I ne samo to. U četiri dana Revije na filmskom platnu nađe se sam vrh hrvatske osnovnoškolske kinematografije.
Ove godine na Reviji je bilo prikazano 70 filmova od 190 prijavljenih. Među odabranima se našla i naša škola s dokumentarnim filmom "Jedan dan Mateje T.". Osnovnu školu Martijanec predstavili su učenici 7.b razreda Sabina Laura Balaić i Nino Tropšek te njihova voditeljica Spomenka Struški. Sudionici su upoznali grad Kutinu, posjetili Lonjsko polje, selo roda Čigoč te uživali u filmskim projekcijama i druženju s vršnjacima.

                    

                                                                Slika. Plakat 51. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece                                  Slika. Nino i Sabina u Čigoču pokraj najveće rode


Ugostili smo policiju (19.9.2013.)

U četvrtak 19.rujna u našoj školi ugostili smo policiju. Djelatnici policije upoznali su učenike s poslovima kojima se bave, te su prikazali dio opreme i naoružanja koja koriste u svkodnevnom poslu. Učenike prvog razreda posjetila je prometna policija sa ciljem da upoznaju djecu s prometom i važnošću snalaženja u prometu za njihovu sigurnost. Uz predavanje i pokazivanje najvažnijih prometnih znakova učenici su se upoznali sa svim opasnostima koje im se mogu dogoditi ako ne poštuju prometne znakove. Učenicima predmetne nastave policija je pokazala i demonstrirala dio opreme i naoružanja koju koristi u obavljanju svojih svakodnevnih poslova, što je kod učenika izazvalo veliko zanimanje.
Na kraju predavanja učenici su dobili edukativne poklone.


                    Slika 1. Predavnje prometne policije prvašićima                                   Slika 2. Tko će prvi sjesti za upravljač policijskog auta               Slika 3. Razgledavanje policijske opreme i naoružanja


Hrvatski olimpijski dan (10.9.2013.)

Kao i svake godine, naša škola je obilježila Hrvatski olimpijski dan – dan svih sportova. Obilježili smo ga okupljanjem svih učenika u školskoj sportskoj dvorani gdje nas je dočekala mlada paraolimpijka i članica hrvatske odbojkaške reprezentacije te bivša učenica naše škole Lana Rosić. Lana trenira sjedeću odbojku. Predstavila nam je svoj sport te nam je ispričala vrlo zanimljivu priču o tome kako se počela baviti baš tim sportom. Nakon teoretskog dijela, demonstrirala nam je kako se sjedeća odbojka igra. Kasnije smo i mi dobili priliku igrati te smo zaključili da je to vrlo zahtjevan sport. Svi učenici su se vrlo rado uključili pa smo tako odigrali nekoliko utakmica. Svima nam je vrlo drago što smo upoznali jedan novi sport te što smo imali priliku zaigrati.

Bilo je jako zanimljivo i vjerujem da bi to svi vrlo rado ponovili kad bi im se pružila prilika. Tako dobrom olimpijskom danu nadamo se i sljedeće godine kad ćemo, nadamo se upoznati opet neki novi sport i odlično se zabaviti.

     

Slika 1. Laninu životnu priču učenici su pažljivo slušali                                                      Slika 2. Demonstracija sjedeće odbojke


Dodjela diploma i priznanja najboljim učenicima i mentorima Varaždinske županije (15.6.2013.)

Na samom kraju ove školske godine najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije i njihovim mentorima dodijeljene su diplome i priznanja za ostvarene uspjehe na županijskim, međužupanijskim i državnim natjecanjima u sad već prošloj školskoj godini. Među nagrađenima su se našle i učenice naše škole Rea Novak iz 7.b i Valerija Topkin iz 8.a razreda, te njihovi mentori Sanja Pirc (povijest) i Dragan Lukić (informatika). Rea je osvojila dva prva mjesta na Županijskom natjecanu iz informatike i to 1. mjesto iz Programiranja u QBasicu i 1. mjesto iz Osnova informatike, a na Državnom natjecanju iz informatike je osvojila 3. mjesto u kategoriji Osnove informatike.  Valerija je osvojila 1. mjesto na Županijskom natjecanju iz povijesti te 3. mjesto na Državnom natjecanju iz povijesti. Po rezultatima učenika ostvarenim na državnim natjecanjima Varaždinska županija je u samom vrhu u državi, a naša škola je zasigurno po ovogodišnjim rezultatima u samom vrhu Varaždinske županiji. Svim učenicima i mentorima je priznanja i diplome dodijelio zamjenik Varaždinske županije Alen Kišić, a kao još jedan podsjetnik na na današnju svačanu dodjelu diploma i priznanja bilo je i zajedničko fotografiranje za „Najbolju fotografiju“ za školsku godinu 2012./2013. (klikni na sliku lijevo). Još jednom sve čestitke nagrađenim učenicima i njihovim mentorima.


 Posljednji dan nastave (14.6.2013.)

Zadnjeg dana nastave u školskoj godini 2012./2013. nije bilo nastave već smo se od ove školske godine oprostili raznim sportskim igrama. Najmlađi učenici od 1. do 4. razreda igrali su graničara, a učenici viših razreda su se odmjerili u disciplinama skakanja u vrećama, štafetnim igrama i povlačenja konopa. Iako rezultati nisu bili u prvom planu svi su se maksimalno potrudili i dali sve od sebe kako bi pobijedili. Vrhunac sportskog dana je bila već tradicionalna odbojkaška utakmica između osmaša i njihovih učitelja. Učitelji su pokazali da su nešto naučili iz prošlogodišnjeg poraza i ovaj put su u uzbudljivoj utakmici odnijeli pobjedu. Bilo je tu puno navijanja, smijeha i veselja, ali i suza kod osmaša koji su nakon svog osmogodišnjeg školovanja proveli svoj zadnji dan nastave u našoj školi.
Tako smo se oprostili od ove veoma uspješne školske godine, koja je po rezultatima naših učenika na raznim natjecanjima bila jedna od najuspješnijih do sada. Slijedi još podjela svjedodžbi 28.lipnja i onda svi zajedno možemo na zasluženi ljetni odmor…

 
        Slika 1.                         Slika 2.                          Slika 3.                       Slika 4.                          Slika 5.
Slika 1. Njamlađi su odmjerili snage u graničaru
Slika 2. Štafetne igre
Slika 3. Tko će biti brži u skakanju u vrećama?
Slike 3. i 4. Uzbudljiva borba u povlačenju užeta

Obillježen Dan škole (5.6.2013.)

U srijedu 5. lipnja OŠ Martijanec je obilježila svoj dan - Dan škole. Tom prigodom smo ujedno i obnovili status Eko- škole. Kao i svake godine tako i ovaj put obilježavanje tog dana popratili smo brojnim aktivnostima. Najprije su naši gosti iz "Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole" - Varaždin te volonteri iz eko-udruge "Franjo Koščec" koja se bavi zaštitom okoliša i rijeka iz Varaždina, održali radionice o zdravoj prehrani, o ispitivanju kvalitete voda, o zaštiti voda tj. rijeka, a učtelji naše škole su održali radionicu o pletenju predmeta špagom. Nakon radionica u sportskoj dvorani je održana svečana priredba koju su organizirali učenici predmetne nastave sa svojim učiteljicama. Na samom kraju svečanosti ispred škole je povodom obnove statusa Eko-škole podignuta Eko-zastava, koju je podignuo načelnik općine Martijanec Marijan Horvat. I ove godine smo svečano i dostojanstvo obilježili dan naše škole, dobro se zabavili i naučili nešto novo.

 

      
  Slika 1.                           Slika 2.                         Slika 3.                          Slika 4.

      
  Slika 5.                          Slika 6.                         Slika 7.                          Slika 8.

Slika 1. Radionica o očuvanju i zaštiti rijeka i voda
Slika 2. Radionica - Pletenje predmeta špagom
Slika 3. Radionica o zdravoj prehrani
Slika 4. Radionica o ispitivanju kvalitete voda

Slika 5. Njamlađi su sve prisutne razveslili svojim nastupom u narodnim nošnjama martijanečkog kraja
Slika 6. Pjevački zbor i tamburaški orekestar naše škole izveo je nekoliko glazbenih točaka
Slika 7. Plesna skupina je kao i uvijek imala vrlo zapaženi nastup i koreografiju
Slika 8. Podizanje Eko-zastave ispred škole


Razred proljeća 2013. (16.5.2013.)

U prvom polugodištu u našoj je školi organizirano i provedeno akcijsko istraživanje, tj. natjecanje među učenicima 7. i 8. razreda za titulu „Razred jeseni“. Kako je to bilo vrlo uspješno i pretvorilo se u veliki humanitarni projekt, prije nekoliko tjedana je organizirano natjecanje među učenicima 5. i 6. razreda. Razlika je bila u tome što su učenici morali odabrati učitelja mentora koji ih je vodio u realizaciji razrednog projekta. Ujedno imali su tjedne izazove pa se su jedan tjedan posebno gledale ocjene iz vladanja, a već drugi tjedan ocjene iz znanja. U tjednim izazovima pobjeđivali su učenici 5.a razreda. Oni su za mentoricu odabrali učiteljicu engleskog jezika Dubravku Kišić te su se predstavili kratkom scenskom igrom na engleskom jeziku. Njihov projekt je stručni žiri (kojeg je činilo po dvoje učenika iz svakog 7. i svakog 8. razreda te pedagog) proglasio najboljim. Učenici 5.b razreda su uz pomoć učiteljice likovne kulture Sonje Đurkin prikazali svoj put od prvoga dana kad su stupili u 1. razred pa sve do današnjih dana i to u obliku kazališta sjena. Sa svojom mentoricom učiteljicom prirode, biologije i kemije Biserkom Talan učenici 6.a su nam pripremili predavanje o ljekovitom i začinskom bilju te degustaciju različitih čajeva i sokova od istog. Učenici 6.b razreda su uz pomoć mentorice Spomenke Struški, a zahvaljujući svojoj kolegici Mateji Talan snimili dokumentarac pod nazivom „Jedan dan u životu Mateje T.“
Svi su se jako potrudili i opet dokazali da je uz malo dobre volje i truda sve moguće. Svima im čestitamo na postignutim rezultatima, no na kraju je samo jedan razred mogao pobijediti i odnijeti tituli „Razred proljeća“. Unatoč tjednim pobjedama i odličnom projektu 5.a razreda cjelokupnu pobjedu je odnio 5. b razred koji je skupio najbolje ocjene kroz sva četiri tjedna. Nagradu će ostvariti u skoro vrijeme kad će zajedno s „Razredom jeseni“ – 7. b ostvariti svoj jednodnevni izlet u Varaždin.

Veseli glumci iz 5.a razreda

Učenici uživaju u prezantacijama

Igra sjene

Glavni lik iz dokumentarca "Jedan dan Mateje T."

Eko proizvodi 6.a razreda

Veselje pobjednika


 

Obilježen Majčin dan (14.5.2013.)

Svake druge nedjelje u mjesecu svibnju obilježava se jedan poseban dan, Majčin dan. Učenici naše škole svojim su mamama pripremili pripredbu koja se održala ovog ponedjeljka, 13. svibnja. Na početku priredbe svojim recitacijama i plesom razveselila su nas djeca iz vrtića. Zatim su učenici nižih razreda svojim recitacijama, plesom, pjesmama i igrokazom nastojali pokazati svojim mamama koliko im znače i koliko ih vole.
Svi smo uživali u priredbi, a mame posebno!

     

Veseli plesači

Zaigrani vrtićanci

Raspjevani zbor

Uvjerljivi glumci


Ministar Jovanović u našoj školi (9.5.2013.)

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je u četvrtak 9.5.2103. posjetio našu školu - OŠ Martijanec. Toga dana posjetio je i nekoliko škola s područja Varaždinske županije - Veliki Bukovec, Petrijanec te Ludbreg gdje je prisustvovao prvim online prijavama (e-upisima) za upis u srednje škole.
Učenici i djelatnici naše škole s veseljem su dočekali ministra. Za vrijeme boravka u školi ministar je krenuo u društvu ravnateljice, načelnika i drugih uzvanika u kratak obilazak škole. Uslijedilo je kratko druženje s našim učiteljima i učenicima. Školom je vladalo drugačije, svečano ozračje. Osjetila se prisutnost uvaženog gosta. Ministar nam je svima zaželio uspjeh i radu i učenju te da i dalje postižemo zapažene rezultate na raznim natjecanjima i smotrama. Izrazio je žaljenje što može ostati samo tako kratko. S veseljem očekujemo njegov ponovni dolazak u OŠ Martijenec jer je ovo bilo jedno jako lijepo druženje koje će svim učenicima i djelatnicima škole ostati u sjećanju.

   
        Slika 1.                         Slika 2.                          Slika 3.                       Slika 4.                          Slika 5.                        Slika 6.
Slika 1. Dolazak ministra u školu
Slika 2. i 3. Druženje ministra s učenicima i učiteljima
Slika 4. i 5. Ministar u razgledavanju škole
Slike 6. Ispraćaj ministra iz škole

Državna smotra učeničkih zadruga (13.5.2013.)

XXV. smotra Učeničkih zadruga Republike Hrvatske održala se 11. - 12. svibnja u Zagrebu u Boćarskom domu u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Na Smotri su sudjelovale 52 učeničke zadruge iz cijele Hrvatske i 1 učenička zadruga iz Manchestera, Velika Britanija. Učeničku zadrugu Jabuka iz naše škole predstavile su zadrugarke Ivana Đuran (7.r) i Kristina Greiner (8.r) sa voditeljicama Sabinom Lončarić i Anitom Pretković.
Svaka županija imala je svoj izložbeni prostor na kojem su bili izloženi proizvodi svih zadruga iz određene županije, tako da je na ovaj način svojim proizvodom bila predstavljena svaka od 343 učeničke zadruge iz Hrvatske.

Izložbeni štand naše UZ Jabuka

Kristina i Ivana sa svojim mentoricama Sabinom i Anitom

Ivana i Kristina odgovaraju pred komisijom


Nagradni natječaj u organizaciji DUZS-a (30.4.2013.)

Država uprava za zaštitu i spašavanje treću godinu zaredom organizirala je natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske za školsku godinu 2012./2013. godinu, na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja. Svečana dodjela bila je upriličena 30.travnja 2013. u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Uz domaćina, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dr. sc. Jadrana Perinića, ovaj događaj uveličali su svojim dolaskom i sudjelovanjem i izaslanik Predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar znanosti, prosvjete i sporta Željko Jovanović, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, Mila Jelavić, Pravobraniteljica za djecu te ostali dužnosnici i uzvanici. Zamjenik ministra Evelin Tonković uručio je jednu od nagrada za kategoriju foto radova učenika srednjih škola te likovnih radova djece starije predškolske dobi.
Interes djece i mladih i ove je godine iznimno velik, što je vidljivo i iz pristiglih radova. Ovo svečano uručenje nagrada je dio aktivnosti na promicanju svijesti o postojanju rizika od katastrofa.
I naša škola se uključila u ovaj natječaj, te je učenica Draženka Detelj, iz 8.a razreda osvojila izvrsno 3. mjesto za literarni rad "Kukci na Korčuli", čija je mentorica bila učiteljica hrvatskog jezika Spomenka Struški. Učenica je nagrađena i lijepom nagradom - digitalnim fotoaparatom!

                    
    Slika 1. Draženki i njezinoj mentorici Spomenki priznanja je uručio Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za obrazovanje               Slika 2. Zajednička fotografija s poznatim pjevačem Morkom Toljom


Ekološki kviz "LIJEPA NAŠA" 2013. (25.4.2013.)
Od 22.travnja do 24.travnja 2013. godine, učenice Gabrijela Pijanec (5.a), Ivana Petek (6.b), Rea Novak (7.b) i Valerija Topkin (8.a) sudjelovale su u Starigradu Paklenici na Ekološkom kvizu "Lijepa naša", Državnom i svehrvatskom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola. Učenice su bile smještene u hotelu “Alan“. Natjecanje se sastojalo od pismenog dijela koje je imalo 10 pitanja, prezentacije pod nazivom „Zavičajno autohtono cvijeće" i usmenog dijela na koji se nisu plasirale. Od 44 osnovne škole, od kojih su neke bile izvan granica Hrvatske, naše učenice su osvojile deveto mjesto. Mentorica im je bila Spomenka Struški, učiteljica hrvatskog jezika. U sklopu tog natjecanja posjetile su NP Paklenicu, te se dobro zabavile i naučile nešto novo i postigle zapaženi rezultat. Kako im je bilo na ovom natjecanju pogledajte na slikama dolje.


Državno natjecanje iz povijesti (22.4.2013.)

Još jedna učenica naše škole postigla je odličan rezultat na državnom natjecanju. To je učenica Valerija Topkin iz 8.a razreda koja je na Državnom natjecanju iz povijesti osvojila izvrsno 3. mjesto! Ove godine Državno natjecanje iz povijesti učenika osnovnih i srednjih škola održano je u Lovranu od 17. 4. -19. 4. 2013. Lovran je prekrasno mjesto smješteno na Liburnijskoj rivijeri, bogato kulturno povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. Natjecanje je održano u Osnovnoj školi Viktora Cara Emina, čiji su se djelatnici pod vodstvom ravnateljice Ive Erceg pokazali kao gostoljubivi domaćini i izvrsni organizatori.
Na natjecanju je sudjelovalo 250 učenika i mentora koji su bili smješteni u hotelu Excelsior u Lovranu. Valerija je na natjecanju, u pratnji svoje mentorice i učiteljice povijesti Sanje Pirc, pokazala zavidno znanje iz povijesti i u jakoj konkrenciji osvojila izvrsno 3. mjesto u kategoriji osmih razreda.
Uz čestitke svim učenicima i sudionicima predsjednik povjerenstva državnog natjecanja, prof. dr. sc. Željko Holjevac uručio je plakete i nagrade za prva tri osvojena mjesta prema kategorijama, a svi ostali sudionici dobili su pohvalnice i zahvalnice. Čestitamo Valeriji i njezinoj mentorici Sanji na ovom sjajnom uspjehu.

      
                 Slika 1. Valerija prima nagradu za osvojeno 3. mjesto                                        Slika 2. Zajednička fotografije Valerije i njezine mentorice Sanje Pirc


Zelena čistka - akcija uređenja okoliša škole (19.4.2013.)

Ovog smo se petka uključili u akciju Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Obzirom da nam se bližio i Dan planeta Zemlje, odlučili smo očistiti i ukrasiti okoliš naše škole. Svi smo marljivo radili, i učenici i učiteljice, a kad smo sve počistili, ukrašavali smo pločnike kredama. Kako je sve izgledalo, možete vidjeti na fotografijama!

     


Predavanje o Svemiru (17.4.2013.)

Kako je nastao Svemir? Zašto se pojavljuje pomrčina? Kada je Sunce nastalo? Što je komet? Kojom se brzinom giba Zemlja? Po čemu je Mliječni put dobio ime?
Ovo su samo neka pitanja koja su učenici 4.b razreda svakodnevno postavljali svojoj učiteljici Aniti. Stoga je ona odlučila potražiti pomoć stručnjaka. U pomoć joj je priskočio naš pedagog Goran te je pozvao u našu školu članove Astronomskog društva Koprivnica. Naravno, i mi učenici 2.a razreda htjeli smo saznati svašta o Svemiru pa smo se pridružili učenicima 4.b razreda i njihovim gostima.Na početku je gospodin Ivan Gašparić održao predavanje o Svemiru, a nakon toga su uslijedila naša pitanja na koja su nam odgovarali on i njegov pomoćnik, Marko Posavec. Saznali smo što su planeti, koji su planeti Sunčevog sustava, što je Sunce, a što Mjesec, što je pomrčina Sunca, što je pomrčina Mjeseca, kako se zove naša galaksija, odakle Sunce dobiva energiju, što bi se dogodilo da Sunce nestane... Nakon što smo se upoznali sa time, otišli smo na naše školsko igralište gdje nas je čekao teleskop. Trebali smo pomoću filtera na teleskopu proučavati pjege na Suncu, ali nas je zeznuo jedan ogroman oblak koji je prekrio Sunce! Tako smo dogovorili još jedan susret s gostima koji su nam obećali da ćemo gledati i pjege na Suncu, ali i zvijezde na nebu, naravno uz pomoć teleskopa.

      
                                          Slika 1. Predavanje o Svemiru                                                                                                           Slika 2. Gledanje prema zvijezdama


Državno natjecanje iz informatike - PRIMOŠTEN 2013. (22.3.2013.)

Na državnom Natjecanju iz informatike/računalstva (Infokup) održanom u Primoštenu od 17. - 20. ožujka 2013. godine, odlično treće mjesto i brončanu medalju osvojila je naša učenica Rea Novak iz 7.b razreda.
Na državnom natjecanju sudjelovala su ukupno 174 učenika osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, koji su se pokazali najboljima među gotovo 6.000 sudionika nižih razina natjecanja Infokupa-a 2012./13. Na natjecanju je sudjelovalo je i 16 učenika osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije među kojima se našla i naša učenica Rea Novak te njezin mentor Dragan Lukić, učitelj informatike.  Rea je osvojila odlično 3. mjesto u kategoriji Osnove informatike. Njezin uspjeh je još veći ako se uzme u obzir činjenica da je ona učenica 7. razreda, a natjecala se je u konkurenciji s učenicima osmih razreda. Više o natjecanju i rezultatima pročitajte na www.infokup.hr.
Još jednom čestitke Rei i njezinom učitelju Draganu. Bravo!


Slika. Rea (druga s lijeva) u društvu najboljih informatičara u Hrvatskoj u kategoriji Osnove informatike neposredno
nakon podjele medalja i priznanja


Obilježen dan Očeva u OŠ Martijanec (20.3.2013.)

Dan očeva u OŠ Martijanec obilježen je u srijedu 20. ožujka. U našoj se školi svake godine obilježava Majčin dan pa, kako bi se i naši očevi osjećali važnima, mi smo ove godine po prvi puta obilježili njihov dan. Za sve očeve učenika predmetne nastave bila je pripremljena kratka priredba na kojoj su učenici govorili stihove o tati. Potom je organizirano druženje te uskrsna radionica humanitarnog karaktera. Zadatak naših očeva na radionici bio je iz drva, vrbove šibe te kartona i štapića napraviti kutije i košare za pisanice. Istovremeno učenici su oslikavali pisanice koje su u te košarice i kutijice smjestili. Na kraju je organizirana prodajna izložba, a sav prikupljeni novac namijenjen je projektu Škole za Afriku.
Odaziv očeva je bio više nego dobar te ovim putem zahvaljujemo svim očevima, ali i djedovima, braći te ostalima koji su se odazvali našem pozivu i odvojili malo vremena za ugodno druženje na uskrsnoj radionici.

        
                                                                                       Slike. Detalji s održanih radionica povodom Dana očeva


Akcija "Očistimo hrvatske vode zajedno" (17.3.2013.)
U nedjelju, 17.03. 2013.  dm H2O turneja posjetila je Varaždin u Lumini centru i kroz zabavno-edukativne sadržaje promicala važnost zaštite i očuvanja voda povodom UN-ove Međunarodne godine voda.
Učenici 3.b i 4.b razreda naše škole (njih 8) zajedno sa svojim učiteljicama Melitom Bačani i Anitom Pretković sudjelovali su u radionicama: 1. pokretni laboratorij Hrvatskih voda – gdje su mogli saznati nešto više o važnosti vode, 2. instruktori ronjenja iz udruge „Dinaridi-DISKF“ kroz demonstraciju „suhog ronjena“ otkrili su im kako se pripremiti za tu podvodnu aktivnost i prikazivali filmove o ljepotama i istraživanjima hrvatskih špilja, 3. likovna radionica.
Uz voditelja događanja Maria Petrekovića uživali su i u nastupima folklornih skupina KUD-a Hrvatskih željeznica Varaždin te trbušnih plesačica. Dm u sklopu dm H2O turneje želi motivirati građane na to da se pridruže akciji „Očistimo hrvatske vode zajedno“ u sklopu koje će 23. ožujka, povodom Svjetskog dana voda, volonteri čistiti Aquacity u Varaždinu.

             
                                             Slika 1. Mali istraživači Vedran i Samuel                                                                Slika 2. Učenik Antonio Kolman u razgovoru s Mariom Petrekovićem


Novi broj Zlatne jabuke (6.2.2013.)

Početkom veljače izašao je novi broj našeg školskog lista Zlatna jabuka. Zakoračili smo u novo desetljeće i već jedanaestu godinu za redom potrudili smo se predočiti vam naše školske i izvanškolske aktivnosti u najboljem izdanju. U ovom broju možete saznati sve o učenju te kako što bolje naučiti novo gradivo bez imalo muke. Donosimo vam brojne vijesti s putovanja i izleta, o novim licima na našim školskim hodnicima, o uspjesima naših učenika s raznih natjecanja, o projektima koje smo provodili zadnjih godinu dana i još mnogo toga.
Po mišljenju mnogih ovo je najbolja Zlatna jabuka do sada, pa ju zato uzmite u ruke i pročitajte.

Slika. Naslovnica novog 11. broja Zlatne jabuke


Čitanjem do zvijezda (24.1.2013.)

Dana 24. siječnja 2013. u IV. OŠ u Varaždinu održano je županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda". Od 15 učenika koji su sudjelovali na školskom natjecanju na županijsko su se plasirale Rea Novak, Ivana Đuran i Tea Kovačić, učenice 7.b razreda. Natjecatelji su trebali pročitati 4 romana za mladež: "Tajni leksikon" Želimira Hercigonje, "Twist na bazenu" Jadranka Bitenca, "Maturalac" Branke Primorac i "Imaš fejs?" Jasminke Tihi Stepanić.
Na županijskom natjecanju sudjelovalo je 13 škola, a sastojalo se od 50 pitanja na koja su učenici odgovarali zaokruživanjem točnog odgovora. Konačni rezultati bili su ekipni, tj. poredak je bio po školama, a naša škola osvojila je 7. mjesto.
Čestitke djevojkama!

 

Slika. Rea, Tea i Ivana "čitaju do zvijezda"

 

 


Arhiva događanja

                                                                                                                                           

Na vrh
 

 
 

Naslovnica | O nama | Djelatnici | Razredi | Događanja | Aktivnosti | Učenička zadruga | Školski list | Dokumenti | Projekti | Općina Martijanec | Foto galerija


Stranica je zadnji put ažurirana 14/10/19