Osnovna škola Martijanec

                e-Škola Međunarodna Eko-škola  

Naslovnica
O nama
Cjelodnevna škola
Djelatnici
Razredi
Događanja
Aktivnosti
Učenička zadruga
Školski list
Dokumenti
Projekti
Općina Martijanec
Foto galerija

 


O osnovnoj školi Martijanec

POVIJEST ŠKOLE

Davne 1825. godine martijanečki župnik Antun Kuntarić u dogovoru s grofom Bartolom Patačićem, vlasnikom dobra Martijanec, osnovao je prvu pučku učionicu za obučavanje muške i ženske mladeži. Od tada do današnjih dana prostor predviđen za školu, pa i školska zgrada, često je mijenjana. Godine 1955. Narodna škola Martijanec s područnim školama u Slanju, Hrastovljanu, Poljancu i Vrbanovcu postaje Osnovna osmogodišnja škola koju pohađa oko 600 učenika.

Gradnja nove školske zgrade u kojoj i danas radimo završena je 1971. godine. Već tada uz novu školu trebala je biti izgrađena i nova školska dvorana, ali propustom ondašnje vlasti to nije učinjeno. Godine 2002. započela je gradnja nove školske dvorane površine 740 m2, a otvorenje je bilo u studenom mjesecu 2003. godine.

  

ŠKOLA DANAS

Danas (školske godine 2014./2015.) naša škola broji 222 učenika raspoređenih u 16 razrednih odjela, koji pohađaju nastavu u dvije smjene. Zaposleno je 43 djelatnika, od kojih nekolicina radi na dvije škole. Nastava je u potpunosti stručno zastupljena.
Učenici su vrlo aktivni, uključeni su u različita natjecanja, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, te postižu zapažene rezultate za koje su dobili mnogobrojna priznanja i nagrade.
Naša škola posebno je prepoznatljiva po Učeničkoj zadruzi "Jabuka", koja postiže zapažene rezultate i za svoj rad je dobila brojna priznanja i na državnoj razini. Zadruga ima nekoliko sekcija: Mladi voćari, Mladi cvjećari, Mladi vrtlari, Mladi pletači i Mali kreativci. Više o našoj zadruzi možete pronaći na posebnom linku (Učenička zadruga).
Već 15 godina u našoj školi izlazi školski list "Zlatna jabuka", koji je među najkvalitetnijim školskim listovima Varaždinske županije i na koji smo svi jako ponosni. Više o školskom listu možete pronaći na posebnom linku (Školski list).

Krajem svibnja 2009. godine (20.5.2009.) škola je dobila i status Međunarodne Eko-škole. Uključivanjem u različite eko akcije i sudjelovanjem u mnogobrojnim eko projektima ispunili smo sve zadaće i tako ostvarili uvjete za stjecanje statusa Međunarodne Eko-škole. Početkom lipnja 2011. obnovili smo status Eko-škole i tom je prigodom na jarbol ispred škole podignuta eko-zastava, simbol međunarodnog projekta Eko-škole. Početkom lipnja (2013. i 2015. godine) ponovo smo obnovili status Eko-škole i time potvrdili da naša škola ispunjava sve zadaće kao Međunardna Eko-škola.

Tijekom 2015. godine škola ulazi u pilot projekt e-Škole. Projekt „e-Škole“ u OŠ Martijanec dio je pilot projekta stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće, koji se provodi od 2015. do 2018. godine u 150 odabranih škola u Hrvatskoj (među kojima je i naša), a provodi ga CARNet, koji je ujedno i glavni organizator svih predviđenih aktivnosti (edukacije nastavnika, izgradnja odgovarajuće IKT infrastrukture, te opremanje učionica i natavnika IKT opremom). Tijekom kolovoza 2016. godine u školi je izgrađena lokalna mrežna infrastruktura, a krajem prosinca u školu je stigla i oprema CARNet-a u sklopu projekta e-Škole. Nastavnici prirodoslovnih predmeta (matematika, kemija, fizika i biologija) dobili su hibridna računala, ostalo nastavno osoblje tablete, dok su ravnateljica i stručni suradnici dobili prijenosna računala. Tijekom travnja 2017. godine opremljene su i dvije STEM učionice sa pametnim ekranima i tabletima. Konačni rezultat projekta e-Škole je integracija suvremenih nastavnih metoda učenja i poučavanja u obrazovni proces.

Na svečanoj priredbi povodom Dana škole (13.6.2017.) za koju su program pripremili učenici podignuta je zastava kojom je škola stekla srebrni status Eko-škole.

Dana 11.prosinca 2019. u OŠ Martijanec održana je završna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Osnovne škole Martijanec". Ukupna vrijednost projekta nakon izvršenja svih aktivnosti je 7.359.337,99 kuna, dok je prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednost projekta 6.904.051,17 kuna. Ovim projektom OŠ Martijanec će u budućnosti ostvarivati značajne uštede na potrošnji energenata (više od 65%) te učionice sada imaju sustav prozračivanja, što će biti vrlo korisno ljeti. Uz to, u zgradi je uređen pristup za osobe s invaliditetom, kao i za slijepe i slabovidne osobe. 

U ponedjeljak, 6. rujna 2021. godine održana je Svečanost obilježavanja početka nove školske godine, kao i svečanost otvorenja dograđene i obnovljene zgrade Osnovne škole Martijanec, na novom asfaltiranom igralištu naše škole. Zahvaljujući ulaganju vrijednom 9,5 milijuna kuna, u sklopu kojeg je uređeno šest novih učionica, učenici će nastavu u Osnovnoj školi Martijanec pohađati u jednoj smjeni. Ulaganje u OŠ Martijanec je vrijedno 9,5 milijuna kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 75 posto, a Općina Martijanec je osigurala preostalih 25 posto.

Dograđeno je šest učionica s pratećim prostorima koji se prostiru na 630 kvadrata, čime učenici sada na raspolaganju imaju nešto više od 3.000 kvadrata korisnog prostora. Izdvojeno je i dodatnih 250.000 kuna iz županijskog proračuna za sanaciju vanjskih igrališta.

 

 

Naslovnica | O nama | Cjelodnevna škola | Djelatnici | Razredi | Događanja | Aktivnosti | Učenička zadruga | Školski list | Dokumenti | Projekti | Općina Martijanec | Foto galerija


 Stranica je zadnji put ažurirana 27/03/22