Osnovna škola Martijanec

                e-Škola Međunarodna Eko-škola  

Naslovnica
O nama
Cjelodnevna škola
Djelatnici
Razredi
Događanja
Aktivnosti
Učenička zadruga
Školski list
Dokumenti
Projekti
Općina Martijanec
Foto galerija

 

  Učenička zadruga Jabuka

Naša škola posebno je prepoznatljiva po Učeničkoj zadruzi "Jabuka". Zadruga u svom radu dugi niz godina njeguje proizvodnju zdrave hrane, uređenje i zaštitu okoliša, kulturnu i narodnu baštinu, te nastoji obnoviti stare zanate koji su nekad bili glavni izvor prihoda ljudi u našem kraju. Naša zadruga je središte svih zbivanja u školi i mjestu u kojem djeluje. Za svoj rad primili smo brojna priznanja i nagrade.

             
Slika. Intenzivni radovi u školskom vrtu                                                                                 Slika. Proizvodi učeničke zadruge

Školska zadruga u OŠ Martijanec osnovana je 1956. godine i to kao školski vrt. Zajedno s poljoprivrednom stanicom u Varaždinu vrše se u školskom vrtu pokusi s uzgojem hibridnog kukuruza, krumpira, te uzgojem mladih voćnih sadnica.

Krajem 1986. godine osnovana (obnovljena) je školska zadruga u suradnji s poduzećima "Poljoprivreda" i "Bednja" iz Ludbrega. U školskom vrtu ubrano je 3200 kg slatkih feferona. Voditeljice zadruge bile su učiteljice Marija Kolak i Mira Horvat.

Zadruga djeluje s prekidima do 90-ih godina, kada započinje intenzivan rad učeničke zadruge u koji su uključeni svi učenici sedmih i osmih razreda.

1991. godine zajedničkom akcijom učenika, njihovih roditelja i djelatnika zasađena su 192 voćne sadnice jabuka, 56 kruške i 5 stabla višanja na površini od 5000 m2 . Voditelji voćarske sekcije bili su Stjepan Prebegović i Nikola Kvakić.

1992. godine mladi voćnjak je zbog jake tuče pretrpio totalnu štetu, tako da se iduće godine morao posaditi novi voćnjak.

1994. godine zadruga je zbog sve zahtjevnijeg obrađivanja vrta i voćnjaka dobila na poklon traktor Tomo Vinković od Županije varaždinske.

U školskom voćnjaku 1995. godine organizirana je prva berba jabuka i krušaka. Iste godine učenička zadruga dobiva naziv "Jabuka". Učenici, članovi zadruge koji su sudjelovali u radovima u voćnjaku i vrtu imali su besplatan obrok tokom čitave školske godine.

1996. godine zadruga je predstavnica Županije za natjecanje "Najljepši školski vrtovi u Hrvatskoj".

1997. godine učenička zadruga dobila je Državno priznanje i nagradu za uzoran školski vrt. Iste godine, 6. lipnja u našoj školi je održana I. Županijska smotra Učeničkih zadruga varaždinske županije. U listopadu te godine Učenička zadruga sudjeluje na IX. državnoj smotri zadruga Republike Hrvatske u Poreču. U konkurenciji 40 škola osvojili smo 3. mjesto.

1998. godine u školskom  voćnjaku ubrano je 9 tona jabuka i oko tonu krušaka. Prihod od prodaje voća namijenjen je bio za kupovinu računala, priključka na Internet, te nabavu narodnih nošnji za KUD škole. Od 29. do 30. listopada bili smo domaćini X. smotre učeničkih zadruga Republike Hrvatske. Na smotri UZRH sudjelovalo je 370 učenika i voditelja iz 71 škole. Za uspješnu organizaciju, te ukupan doprinos razvoju učeničkog zadrugarstva OŠ Martijanec je primila Državnu nagradu tehničke Kulture "Faust Vrančić".

        
Slika. Jabuke u punoj cvatnji                                                                  Slika. Obilan urod jabuka

1999. godine berba voća je bila vrlo uspješna. Ubrano je 12 tona jabuka i 1,5 tona krušaka.  Dio zemljišta pored vrta uređen je kao rasadnik u kojem su zasađene podloge za cijepljenje voćaka. Zadruga je sudjelovala na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Malom Lošinju.

2000. godine u vrtu je postavljen staklenik u kojem se uzgajaju presadnice povrća. Te godine ubrano je 14 tona jabuka i 80 sanduka krušaka. Na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Kamenici primili smo diplomu i nagradu za najljepši školski vrt u Varaždinskoj županiji. Našu školu i Učeničku zadrugu posjetio je Ministar prosvjete i športa gospodin Vladimir Strugar, koji je tom prigodom dobio člansku knjižicu i postao počasni član Učeničke zadruge "Jabuka". Na državnoj smotri UZ u primoštenu osvojili smo 1. mjesto za proizvodnju biološki vrijedne hrane.

2001. godine zbog elementarnih nepogoda urod voćaka je bio neznatan. Na Državnoj smotri u Kaštel Starom zadrugari su ponovo osvojili 1. mjesto za proizvodnju biološki vrijedne hrane. Te godine dobili smo i priznanje za najljepši školski vrt kontinentalne hrvatske, koji dodjeljuje HRT - obrazovni i dječji program pod nazivom "Slušaj kako zemlja diše" i Ministarstvo prosvjete i športa. Bili smo domaćini dodjele tih priznanja. Na kraju godine obilježena je 15 godišnjica rada učeničke zadruge "Jabuka".

2002. godine uz voćarsku povrtlarsku sekciju osnovana je 3. sekcija - Izrada ukrasnih i uporabnih predmeta od kože. Voditeljice su Terezija Majhen i Slađana Kunić. U vrtu i voćnjaku je proveden sustav za navodnjavanje kap po kap, kišenje i orošavanje, a projekt je financiralo Ministarstvo za obrt i malo poduzetništvo, Županija varaždinska i škola. Na XIV. državnoj smotri u Biogradu na moru osvojili smo 2. mjesto u skupini biološki vrijedne hrane.

2003. godine u vrtu je sagrađena vrtna kućica za spremanje za alata, a velika terasa ispred kućice se koristi kao učionica na otvorenom. Na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u OŠ Tužno , zadrugari su osvojili 1. mjesto i plasirali se na državnu smotru.Na XV. državnoj smotri Republike Hrvatske koje je održano u Poreču UZ "Jabuka" osvojila je 3. mjesto iz proizvodnje biološki vrijedne hrane. U rasadniku se uzgajaju podloge breskve, jabuke i kruške za cijepljenje na kojima zadrugari uče cijepiti u proljeće na kosi rez, a u kolovozu metodom okuliranja. U voćnjaku i vrtu s ekološkim uzgojem uzgaja se više od 600 stabala jabuka, krušaka, bresaka i šljiva, te 80-ak vrsta povrća, ljekovitog i ukrasnog bilja na ukupno 600 četvornih metara.

2004. godine voćnjaku je dosta štete prouzročio proljetni mraz, pa je i prirod bio minimalan. Tijekom ljetnih praznika u školski vrt je uvedeno dežurstvo učenika i učitelja, pa naš vrt ostaje uređen i njegovan preko cijele godine. Vođenje zadruge preuzima učiteljica Marija Kolak. Zadrugari su osvojili 1. mjesto u proizvodnji biološki vrijedne hrane na Međužupanijskoj smotri u OŠ Donja Voća, te 2. mjesto na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Dubrovniku.

2005. godine proširili smo djelatnost zadruge uvođenjem nove sekcije "Izrada predmeta od vrbove šibe", čiji je voditelj učiteljica Spomenka Struški. Na međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga osvojeno je 3. mjesto, te smo tako stekli pravo nastupa na Državnoj smotri. Na državnoj smotri učeničkih zadruga u Zadru osvojili smo 1. mjesto  za istraživački rad "Očuvanost starih zanata", a nagradu i priznaje osvojili su učenik Luka Šmrček i voditeljica Spomenka Struški.

                         
                  Slika. Izložbeni štand naše zadruge povodom 50. godišnjice postojanja                                Slika. Mladi pletači u izradi košara od vrbove šibe 

2006. godine zadruga ima 145 stalnih članova, 5 sekcija i 7 voditelja sekcija. Sekciju mladih voćara vodi učitelj Nikola Kvakić, sekciju mladih vrtlara vodi učiteljica Marija Kolak, sekciju mladih cvjećara vodi učiteljica Sabina Lončarić, sekciju ukrasnih i uporabnih predmeta od kože vode učiteljice Terezija Majhen i Slađana Kunić, a sekciju mladih pletača vodi učiteljica Spomenka Struški. U listopadu zadruga je dobila Povelju za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture u Hrvatskoj. Ove godine obilježili smo značajan jubilej: 50. godišnjica od osnutka zadruge i 20. godišnjica neprekinutog rada. Zadruga je, kao predstavnica Varaždinske županije, sudjelovala na Izložbi jabuka i voćnih prerađevina u Požegi - Dani jabuka Požega 2006.

2007. godine primili smo donaciju od 30 sadnica jabuka od obiteljskog gospodarstva Horvat iz Donjeg Kraljevca, a oni nam pružaju i stručnu pomoć. 25. 08 2007. naša Učenička zadruga sudjelovala je na Špancirfestu u Varaždinu. Bila je to prodajna izložba na kojoj smo prodali dosta predmeta. 1. 6. 2007. sudjelovali smo na Međužupanijskoj smotri Učeničkih zadruga u Lepoglavi i tamo smo osvojili 4. mjesto i tako se plasirali na Državnu smotru u Trogiru od 10. do 13. listopada. Tamo smo se  predstavili  sa svih naših 5 sekcija. Voditeljica Marija Kolak bila je član Državnog povjerenstva na XIX. smotri učeničkih zadruga RH. Berba jabuka održana je 3. listopada i ubrano je preko 8 tona jabuka.

Tokom 2008 godine zadrugari su sudjelovali na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga i osvojili 11. mjesto. Dana 10.10. održana je berba jabuka, a nazočni su bili župan Varaždinske županije Zvonimir Sabati i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Ubrano je preko 7 tona kvalitetnih jabuka. UZ Jabuka sudjelovala je i na humanitarnoj kestenijadi koju je organizirao Lions klub Sveti Nikola, a koja je održana 25.10. 2008. Povodom Dana općine Martijanec (11.11.) UZ jabuka dobila je priznanje „Plaketu općine Martijanec sa srebrnim grbom“ za iznimna postignuća na razvoju učeničkog zadrugarstva.

Dana 14.5.2009. mladi zadrugari su sudjelovali u obilježavanju tjedna malog i srednjeg poduzetništva „Učenici-mladi poduzetnici“ u Varaždinu. Dana 22.5.2009. zadruga sudjeluje na Međužupanijskoj smotri u OŠ Sveti Đurđ, gdje osvaja 5. mjesto, čime je stekla pravo na sudjelovanje na Državnoj u Puli koja se održala od 26.-29. 10. 2009. godine. Od 21. do 24.9. trajala je berba jabuka u školskom voćnjaku, a ubrano je oko 5 tona jabuka. Zadruga je sudjelovala i na Županijskoj smotri dani kruha- dani zahvalnosti za plodove zemlje“ koja je održana u OŠ Visoko.

Tokom 2010. godine Učenička zadruga je uključena u program Eko škole pošto je OŠ Martijanec dobila status Međunarodne eko škole. U suradnji s OŠ Visoko njihovim voditeljem UZ „Lipa“ Zlatkom Rusanom mladi vrtlari su izvršili analizu tla u školskom vrtu i voćnjaku. Analiza tla je pokazala da je kvaliteta tla vrlo dobra. Dan 14.5 u OŠ Sveti Đurđ održana je Međužupanijska smotra učeničkih zadruga na kojoj je naša zadruga po prvi put predstavila svoje proizvode od jabuka: ušećerene jabuke i čips od jabuka. Te godine j ubrano oko 6 tona jabuka, a oko 2 tone su dane u OŠ Rasinju gdje su nam napravili jabučni ocat. Zadruga je i ove godine sudjelovala na Županijskoj smotri „Dani kruha“ koja se održavala u OŠ Bisag.

Zadruga tokom 2011. godine vrlo aktivno sudjeluje u programu Eko – škole, a ta je suradnja vidljiva kroz ekološki uzgoj i njegovanje biljaka u vrtu i voćnjaku. Dana 13.2. zadrugari su posjetili obiteljski dom „Smiraj“ gdje smo korisnike doma razveselili priredbom i poklonima. Na Međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga u Svetom Đurđu zadruga osvaja 4. mjesto čime stječe pravo na sudjelovanje na Državnoj smotri koja se održavala u Opatiji u periodu od 6. do 8. 11.. Dana 19.8. sudjelovali smo na festivalu dobrih emocija – Špancirfestu gdje smo predstavili svoju zadrugu i imali prigodnu prodaju čipsa od jabuka i jabučnog octa. Dana 26. i 27.9. održana je berba jabuka, ubrano je oko 5 tona jabuka, a u pomoć su nam došli zadrugari iz OŠ Rasinja. Dana 14. i 15 10. 2011. UZ Jabuka sudjeluje na Županijskoj smotri „Dani kruha“ u VII. osnovnoj školi u Varaždinu. Na smotri povodom Dana kruha 15.10. ispred županijske palače u Varaždinu imali uspješnu prodaju kolača koje su pripremile naše mame i bake, a nudili smo i ostale proizvoda naše zadruge. Sav sakupljeni novac je bio namijenjen u humanitarne svrhe.

Tokom 2012. godine, uz sve uobičajene aktivnosti, Zadruga je pozvana na XXIV. smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske, koja se održavala u Primoštenu od 15. - 17. listopada i na kojoj smo održali pokaznu radionicu izrađivanja košara od vrbove šibe.

U 2013. godini, uz postojeće sekcije Mladi vrtlari, Mladi voćari, Mladi pletači, Mladi cvjećari i kreativci, osnovane su i dvije nove sekcije, a to su Dizajn i marketing te Mladi pčelari. Zadrugari su i ove godine bili vrlo ativni te su sudjelovali 11. i 12. svibnja 2013. godine na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Zagrebu, 19. listopada na Danima kruha u Varaždinu i Danima jabuke u Ludbregu te na samom kraju godine na Cinkušu adventskom u Ludbregu.

U 2014. godini UZ Jabuka sudjeluje na XVIII. Županijskoj smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije koja se održala 26. travnja u OŠ Janka Draškovića u Klenovniku, a tamo je osvojila vrlo dobro 4. mjesto. Zadrugari su bili i na Gradskoj tržnici u Ludbregu 26. listopada gdje je obilježen Svjetski dan jabuka, a na svom štandu su nudili jabuke i proizvode od jabuke: sok, jabučni ocat, čips od jabuka i kolače. Zadrugari su i ove godine nazočili glavnoj svečanosti povodom Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje koja je održana 18. listopada na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Tijekom 2015. godine zadrugari sudjeluju na 19. županijskoj smotri učeničkog zadrugarstva koja je održana u Kučanu Donjem i tamo osvaja izvrsno 3. mjesto. Na državnoj smotri koja je održana u Boćarskom domu u Zagrebu UZ Jabuka je dobila priznanje za najproizvod ovogodišnje smotre - prirodni termofor od višnjinih koštica i cvjetova lavande.

    
                                           
Sl. Prirodni termofor                                                         Sl. Sa Županijske smotre učeničkog zadrugarstva održane u našoj školi

U 2016. godini UZ Jabuka je proslavila pedesetu godišnjicu osnutka i tridesetu godišnjicu ponovnog početka rada. S obzirom na to OŠ Martijanec je imala čast biti domaćinom 20 županijske smotre učeničkog zadrugarstva Varaždinske županije koja je održana 23. travnja u školskoj dvorani OŠ Martijanec. Kao domaćini zaslužili smo predstavljati županijski stol na državnoj smotri. Osim toga zadrugari su 7. svibnja sudjelovali na Međunarodnoj izložbi cvijeća Flora centrum mundi u Lubregu te od 11. do 17. srpnja u Ljetnoj školi učeničkog zadrugarstva u Kraljevici.

Tijekom 2017. godine Zadruga se na Županijskoj smotri u Varaždinu predstavila novim proizvodima - didatičkim igračkama. U izradi su koristli šperploču te posebne električne pilice kojima su izrezivali drvene igračke koje su po potrebi bojili ekološkom bojom. Tako su učenici izradili Čovječe ne ljuti se, igru Križić-kružić, matematički domino, kockice sa slovima i drugo. Nažalost, nakon blistavih godina, školski voćnjak se zarazio neizlječivom bakterijom i zbog toga se morao u cjelosti iskrčiti.

Na vrh
 

 

Naslovnica | O nama | Cjelodnevna škola | Djelatnici | Razredi | Događanja | Aktivnosti | Učenička zadruga | Školski list | Dokumenti | Projekti | Općina Martijanec | Foto galerija


Stranica je zadnji put ažurirana 24/03/22